AP Kültür Komitesi: Kıbrıslı Türklerin Erasmus programından çıkarılması kabul edilemez

14 Şubat 2024

Güncelleme: 15 Şubat 2024

A
A

Kıbrıslı Türk AP milletvekili Niyazi Kızılyürek'in başvurusu sonucu, Avrupa Parlamentosu Kültür Komitesi yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği'nin Erasmus değişim programından çıkarılmasının "kabul edilemez" buldu.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M: İrşad Esen

Avrupa Birliği'nin eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki programı olan Erasmus Programı’na, Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü ve Kıbrıslı Türklerin AB dışında bırakılması nedeniyle Kıbrıslı Türk öğrenciler katılamıyor.

Yıllardır değişik platformlarda gündeme getirilen fakat çözüme ulaşmayan bu konu, Avrupa Parlamentosu'na taşındı.

Avrupa Parlamentosu Kültür Komitesi, bugün yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği'nin Erasmus değişim programından çıkarılmasının "kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

Konuyu komiteye getiren Kıbrıslı Türk AP milletvekili Niyazi Kızılyürek, "Kıbrıslı Türklerin programdan dışlanması hem AB'nin Kıbrıslı Türklere ilişkin kararlarına hem de uygulamalarına aykırıdır" şeklinde konuştu.

Komite üyeleri, Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti'nin ilgili makamlarından konuyla ilgili bilgi ve açıklama talebinde bulundu. Ancak gelen yanıtların "ne yeterli ne de ikna edici olduğunu" belirtti.

Üyeler, "Kıbrıslı Türklerin de diğer Avrupalılar gibi programa katılabilmeleri gerektiğini" vurgulayarak "acil tedbirlerin" alınması çağrısında bulundu.

Ayrıca, Avrupa Parlamentosu üyeleri, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği'nin bugüne kadar soruna bir çözüm bulamamış olmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.

Konu, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki ve Türkiye'deki üniversitelerin Erasmus programına dahil edilmesine rağmen, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki üniversitelerin dışlanmasıyla ilgili. Bu durum, Kıbrıslı Türk öğrencilerin eşit katılım haklarına sahip olmaları gerektiği yönündeki talepleri yansıtıyor.

ERASMUS+ PROGRAMI NEDİR?

AB’nin eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki programı olan Erasmus+, Avrupa çapında ve ötesinde eğitim, öğretim, staj, profesyonel gelişim, yaygın öğrenme temelli gençlik aktiviteleri ile kurumlar arasındaki işbirliklerini desteklemektedir. Avrupa çapında eğitim, öğretim ve gençlik çalışmalarını modernize etmeyi amaçlayan program aynı zamanda iş piyasalarının ve rekabetçi bir ekonominin ihtiyaç duyduğu becerilere sahip beşerî ve sosyal sermayenin gelişimine de katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Erasmus+ Programı ilk olarak 1987 yılında, yükseköğretim öğrencilerinin bir ya da iki dönemlik değişimini teşvik etmek üzere öğrenci değişim programı olarak başladı.

Program, zaman içerisinde yapısal değişikliklere uğrayarak öğrenci değişiminin yanı sıra okul eğitimi, mesleki eğitim, yetişkin eğitimi ve gençlik alanlarını da kapsayacak şekilde genişlemiş ve 2013 yılına kadar Socrates, Leonardo da Vinci, Hayat Boyu Öğrenme gibi farklı bileşenler altında uygulandı.

2014-2020 döneminde eğitim ve gençlik alanlarının yanı sıra spor alanının da ilave edilmesiyle tek program çatısı altında birleştirilerek Erasmus+ adını aldı.

Avrupa Komisyonu tarafından 2021-2027 yıllarını kapsayacak yeni programın adının da Erasmus+ olarak devam etmesi yönünde karar alınmıştır. Erasmus+ Programının bütçesi 2021-2027 döneminde önceki döneme (2014-2020) kıyasla neredeyse iki katına çıkarak 28,4 milyar avroya ulaştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar