Annan Planı: Medyanın tutumu konuşuldu

19 Nisan 2024

Güncelleme: 19 Nisan 2024

A
A

Annan Planı'nın referandum sürecinde medyanın rolü düzenlenen panelde konuşuldu. O dönemde görev yapan gazeteciler gözlemlerini anlattı.

ZgotmplZ

Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) Annan Planı Referandumu'nun 20. yılında düzenlediği etkinlikler kapsamında, Girne Dome Hotel'de "Annan Planı Sürecinde Medya" paneli gerçekleştirildi.

Panelin moderatörlüğünü Muhittin Tolga Özsağlam yaparken, konuşmacılar arasında Hasan Hastürer, Erdal Güven, Başaran Düzgün ve Mustafa Karaalioğlu gibi gazeteciler yer aldı.

Başaran Düzgün, Kıbrıs Gazetesi'nde çalıştığı dönemde yaşananları hatırlatarak, gazetecilerin bu süreci nasıl karşılayacağını ve nasıl bir pozisyon alacaklarını tartıştıklarını belirtti. Toplumun kendi geleceğini oylama sürecinde tarafsız ve bağımsız bir gazete olmaya gayret ettiklerini vurguladı.

Erdal Güven, Kıbrıs meselesinin gazeteciliğini şekillendiren bir konu olduğunu ifade ederek, Türkiye'deki medyanın siyasetten farklı olmadığını ve Annan Planı sürecinin bu durumu değiştirdiğini söyledi. Planın berhava olmasıyla Türkiye'deki medyanın eski haline döndüğünü belirtti.

Mustafa Karaalioğlu, Annan Planı sürecinin önemine vurgu yaparak, çözüm iradesinin bu süreçte şekillendiğini ve bunun hatırlanması gerektiğini söyledi. Türkiye medyasında hızlı bir şekilde plana destek oluştuğunu ve bu motivasyonun önemli olduğunu ifade etti.

Hasan Hastürer, gazetecilerin görevinin gözlem yapmak ve yaşananları kayıt altına geçirmek olduğunu belirterek, Annan Planı sürecinde bu görevi yerine getirdiklerini söyledi. Ayrıca, "milli dava" söylemlerinin Kıbrıs Türk toplumu liderliğini etkilediğini ve sürecin özgüven bakımından toplumu geriye götürdüğünü ifade etti.

ANNAN PLANI

2004 Annan Planı halkoylaması, Kıbrıs Adası'nda yaşayan ve 1963'ten bugüne ayrı olan iki toplumu iki kesimli tek devlet bünyesinde birleştirmek amacıyla dönemin Birleşmiş Milletler genel sekreteri Kofi Annan tarafından hazırlanmış bir plandı.

24 Nisan 2004 tarihinde halkoylaması yapılmıştı.

Annan Planı için yapılan referandum Kıbrıslı Türklerin kabulüne rağmen Kıbrıslı Rumların hayır demesi üzerine hayata geçemedi.

Kıbrıslı Rumlar Annan Planı’na yüzde 75 hayır derken, Kıbrıslı Türkler ise yüzde 64 evet demişti.

Annan Planı referandumunda 428 bin 587 Kıbrıslı Rum oy kullanmıştı.

Oy kullanan Kıbrıslı Türklerin sayısı ise 124 bin 963’tü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar