Almanya, Güney'e koşulsuz desteğini belirtti

13 Şubat 2024

Güncelleme: 13 Şubat 2024

A
A

Alman Cumhurbaşkanı ile Rum lider dün bir araya geldi. Hristodulidis, çözüm için AB'nin katalizör olmasını isterken, Steinmeier de, Barış Gücü'ne polis göndereceklerini açıkladı.

ZgotmplZ

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in daveti üzerine, resmi temaslarda bulunmak amacıyla önceki gün Güney Kıbrıs'a gitti. 

Dün Hristodulidis tarafından kabul edilen Steinmeier'ın  Kıbrıs sorununa müdahil tüm tarafları, çözüm için uzlaşıya varılmasına yönelik hazırlık yapmaları konusunda cesaretlendiren açıklamalarda bulunduğu bildirildi.

"AB, KIBRIS SORUNUNDA DAHA AKTİF ROL OYNAYABİLİR"

Alithia gazetesinde yer alan habere göre; görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Hristodulidis, AB’nin gereken garantilere sahip olmasından ötürü Kıbrıs sorununda daha aktif bir rol oynayabileceğini ifade ederek, Güney Kıbrıs’ın Türkiye ile AB arasında daha sıkı bir ilişki kurulmasını desteklediğini söyledi.

BERLİN - LEFKOŞA BENZETMESİ

Habere göre, Hristodulidis, Berlin Duvarı’nın yıkılmasının üzerinden 35 yıl geçtiğine işaret ederek, Avrupa’nın son bölünmüş başkenti Lefkoşa’nın ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini kutlama imkanının da en kısa zamanda oluşmasını arzu ettiğini söyledi.

1000 SİYASİ SIĞINMACI İÇİN TEŞEKKÜR

Gazete, Hristodulidis ile Steinmeier’in ikili ilişkiler, bölgesel gelişmeler, enerji konusu ve Avrupa gündemini ve Kıbrıs sorununu ele aldıklarını kaydederek, Hristodulidis’in Stenmeier’e Güney Kıbrıs’tan 1000 siyasi sığınmacıyı gönüllü olarak kabul etmesinden dolayı teşekkürlerini sunduğunu yazdı.

HOLGUIN'İN ATANMASI İÇİN ÇABA GÖSTERİLDİ

Habere göre, Hristodulidis, BM Genel Sekreteri’nin kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın atanmasının kendi ısrarlı çabalarının bir sonucu olduğuna işaret ederek, mevcut durumun Kıbrıs sorununa çözüm olamayacağını ve Kıbrıslı Türkler ile Rumların çoğunluğunun, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini istediğine inandığını dile getirdi.

TÜRKİYE DE İRADE GÖSTERMELİ

AB’nin Kıbrıs sorununun çözüm sürecine aktif katılımının, çözüm için “katalizör rol” oynayacağını belirten Hristodulidis, Türkiye’nin de bu konuda irade göstermesi gerektiğine vurgu yaptı.

Steinmeier’in açıklamalarında, siyasetin, imkansız görüneni denemek gibi bir görevi olduğunu söylediğini yazan gazete, Steinmeier'ın, Hristodulidis’e Kıbrıs sorununun çözümünde gerek Almanya’nın, gerekse diğer AB ülkelerinin BM’nin çabalarını destekleyeceğini kaydettiğini iletti.

ALMANYA UNFICYP’E İLK KEZ POLİS GÖNDERECEK

Öte yandan Fileleftheros gazetesi de, Steinmeier’in, Almanya’nın BM’ye destek vermek amacıyla Kıbrıs’ta görev yapan BM Barış Gücü’ne (UNFICYP) ilk defa polis göndereceğini açıkladığını kaydetti.

Haberde, Steinmeier’in dün, Hristodulidis ile birlikte Surlariçi, Yeşil Hat ve UNFICYP Komutanlığı’nı ziyaret ettiği ve UNFICYP Misyon Şefi Colin Stewart ile görüştüğü, ardından da Meclis Başkanı Anita Dimitriu ile bir araya geldiği belirtildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar