Akçın, suyun kontrol altına alınmasını istedi

6 Mart 2024

A
A

Narenciye Üreticileri Birliği (KKNÜB) Başkanı Turgut Akçın, yaşanan yeşillenme hastalığı nedeniyle narenciye ihracatında sorun yaşandığını belirtti ancak üretimin devam etmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

ZgotmplZ

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği (KKNÜB) Başkanı Turgut Akçın, bu yıl yaşanan "yeşillenme hastalığı" nedeniyle narenciye ihracatında sorunlar yaşandığını ancak üretimin devam etmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Akçın, çeşitli tedbirler alınarak üretimin devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Yer altı sularının sınırlı olduğuna dikkat çeken Akçın, su kaynaklarının ziyan olmaması için kontrol altına alınması, ekim ve dikimlerin izne tabi tutulması, kiralanan arazilerin uzun vadeli ağaçlandırılmasının önlenmesi ve kaçak suların kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

Tuzlanmanın da bir sorun olduğunu vurgulayan Akçın, bu durumun önlenmesi ve yer altı sularının kontrolü için önceki uygulamalara atıfta bulundu. Her kuyunun başına su sayacı konmasıyla kontrolün devlet tarafından sağlandığını ifade etti.

Birliklerin oluşturulması ve sulama sistemlerinin birlik başkanlarına verilmesinin bazı sorunlara neden olduğunu ifade eden Akçın, bu birliklerin rant sağlamaktan başka bir işlevi olmadığını belirtti.

Su dağıtımında adaletsizlik olduğunu dile getiren Akçın, ton başına farklı fiyatlarla su alındığını ve bunun adil olmadığını söyledi. Dünyada daha modern sistemlerin bulunduğunu ve bu sistemlerin uygulanması gerektiğini belirtti.

Üreticilerin teşvik edilmesiyle mevsimsel ürünlerin yetiştirilmesinin önemine de değinen Akçın, böylece ihtiyaçların daha uygun fiyatlarla karşılanabileceğini ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar