ABD'nin 2023 İnsan Hakları Raporu'nda, Güney Kıbrıs ile Türkiye'ye yönelik ağır ithamlar

24 Nisan 2024

Güncelleme: 25 Nisan 2024

A
A

ABD'nin 2023 İnsan Hakları Raporu, Güney Kıbrıs'taki insan hakları durumunda herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti. Roparun Türkiye bölümünde, PKK ve YPG'ye yönelik operasyonlara ilişkin eleştirel ifadeler de yer aldı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2023 İnsan Hakları Raporu yayımlandı.

Raporda, Güney Kıbrıs'taki insan hakları durumunda herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti. Raporda, sivil toplum örgütlerinin örgütlenme özgürlüğüne müdahale edildiği ve sığınmacıların işkence veya zulüm görecekleri bir ülkeye geri gönderilmeleri gibi endişe verici durumların mevcut olduğu vurgulandı.

Ayrıca,  sivil toplum örgütlerinin örgütlenme özgürlüğüne önemli ölçüde müdahale edildiğine işaret edilirken, sığınmacıların işkence veya zulüm görecekleri bir ülkeye geri gönderilmeleri ve yabancı sığınmacılar da dahil, etnik veya azınlık etnik grupların üyelerini hedef alan şiddet veya şiddet tehdidi içeren suçların söz konusu olduğu da belirtildi.

Rum hükümetinin, insan hakları ihlalleriyle ilgili sorumluları tespit etmek ve cezalandırmak için bazı adımlar attığı, ancak bu adımların yetersiz olduğu ifade edildi. Raporda, Güney Kıbrıs'ın uluslararası alanda tanınan tek hükümet olduğu ve Kıbrıs'ın kuzeyindeki bölümün Kıbrıslı Türkler tarafından yönetildiği belirtildi.

Güney Kıbrıs'taki yasaların ifade özgürlüğünü garanti altına aldığı ve hükümetin genel olarak bu hakka saygı gösterdiği kaydedildi. Ayrıca, yasaların vatandaşlara periyodik olarak yapılan seçimlerle hükümeti seçme hakkı tanıdığı belirtildi.

Raporda yolsuzlukla mücadele konusuna da değinilerek, yetkililer tarafından yapılan yolsuzluklar için cezai yaptırımlar öngörüldüğü ancak hükümetin yolsuzluk iddialarıyla karşı karşıya olduğu belirtildi. Bu rapor, Güney Kıbrıs'taki insan hakları durumunun kapsamlı bir değerlendirmesini sunarak, ülkenin insan hakları alanındaki güncel durumunu ortaya koyuyor.

TÜRKİYE BÖLÜMÜ

Raporun Türkiye bölümünde, uluslararası kurum ve gözlemcilere göre, geçen yıl mayısta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmenlerin özgür bir şekilde politik tercihlerini ortaya koyabildiklerine işaret edildi ancak siyasi özgürlükler konusunda sorunlar olduğu iddia edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilgili bölümlerde "Gülen hareketi" ifadesinin tercih edildiği raporda, Türkiye'nin Irak ve Suriye'nin kuzeyinde PKK ve YPG'ye yönelik operasyonlarına ilişkin eleştirel ifadeler yer aldı.

Raporda, “Güvenlik güçleriyle PKK terör örgütü ve uzantıları arasındaki çatışmalar devam etmiş ve güvenlik güçleri, teröristler ve sivillerin yaralanması veya ölümü ile sonuçlanmıştır. Hükümet, terörle mücadele operasyonlarıyla bağlantılı sivillerin kasıtlı veya kasıtsız ölümlerine ilişkin olarak personelin soruşturulması veya kovuşturulmasına yönelik çabalar hakkında bilgi vermemiştir’’ ifadeleri yer aldı.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığınca yayımlanan 2023 İnsan Hakları Raporu'nda yer alan Türkiye'ye yönelik asılsız iddialara ilişkin, "ABD'nin insan hakları konusunda kendi siciline odaklanması ve terör örgütleriyle kurduğu ortaklıklar ile insan hakları konusunda izlediği çifte standartlı politikayı sonlandırması çağrımızı yineliyoruz." açıklamasında bulundu.

RAPORUN GAZZE VE BATI ŞERİA BÖLÜMÜ

Blinken'ın konuşmasının ardından kamuoyunun erişimine açılan raporun Gazze bölümünde, 7 Ekim'den 31 Aralık 2023'e kadar Gazze'de 21 binden fazla sivilin öldürüldüğü kaydedildi.

Gazze'deki durumun "ağır insani kriz" şeklinde tanımlandığı raporda, bölgedeki binaların yüzde 50 ila 70'inin yıkıldığının ve bölgenin büyük oranda yaşanamaz hale geldiğinin altı çizildi.

Raporda, işgal altındaki Batı Şeria'da ise İsrailli Yahudi yerleşimcilerin bölgedeki Filistinlilere yönelik insan hakları ihlallerinin sürdüğü vurgulandı ve geçen yıl boyunca rapor edilen hak ihlalleri sıralandı.

ABD'nin 2023 İnsan Hakları Raporunun Çin, İran, Sudan ve Küba ile ilgili bölümlerinde, bu ülkelerdeki insan hakları ihlallerine geniş şekilde yer verilirken, 2023 yılı boyunca bu ülkelerden aktarılan ihlal haberlerine atıf yapıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar