AB'den Rusya'ya yeni yaptırımlar: Bu kez hedef Çin!

21 Şubat 2024

Güncelleme: 21 Şubat 2024

A
A

Ukrayna'da savaş devam ederken; Rusya ile Çin arasındaki ticaretin 2023'te 240 milyar doları aşarak rekor seviyeye ulaşması, Avrupa Birliği'ni harekete geçirdi. AB bu defa Çin'i hedef alarak yaklaşık 200 kişi ve kuruluşu kara listeye ekledi.

ZgotmplZ

Avrupa Birliği, Rusya'ya yönelik yeni bir yaptırım paketi hazırladı. Bu kez, Kremlin'in yasaklı mallarını ele geçirmesine yardımcı olduğu şüphelenilen Çin anakarasındaki şirketleri hedef alıyor.

Yaptırımlar, özellikle insansız hava aracı parçaları gibi ileri teknoloji ve askeri ürünler sağlamakla suçlanan dünya çapındaki firmaları odaklıyor. Türkiye ve Kuzey Kore'den şirketlerin de dahil olduğu 2,000'den fazla isme, yaklaşık 200 kişi ve kuruluş daha kara listeye eklendi.

Ancak, yaptırımlar Aleksey Navalny'nin ölümüne karıştığı iddia edilen kişileri hedef almıyor ve alüminyum gibi belirli ürünlere yönelik daha sıkı kısıtlamaları içermiyor.

AB'nin Çin anakarasındaki firmaları hedef alması, daha önce engellenmiş olsa da, Rusya ve Çin arasındaki ticaretin artması ve ilişkilerin derinleşmesi nedeniyle ikinci kez denendi.

Rusya ile Çin arasındaki ticaret 2023'te 240 milyar doları aşarak rekor seviyeye ulaştı. AB'nin yeni yaptırım paketi, Ukrayna'dan kaçırılan çocukların yeniden eğitildiği iddia edilen Rusya tarafından işletilen kurumları da hedef alıyor. Bu suçlamalar, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama kararı çıkarmasına yol açtı.

Şubat 2022'den bu yana 13. paket olan yeni AB yaptırımları, Ukrayna'dan kaçırılan çocukların yeniden eğitildiği Rusya tarafından işletilen kurumları da hedef alıyor. İddia edilen kaçırma olayları, bu suçlamayı savaş suçu olarak değerlendiren Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama kararı çıkarmasına neden oldu.

SAVAŞIN 2. YILINDA AÇIKLANDI

Paketin onaylanması kasıtlı olarak Ukrayna'daki savaşın ikinci yıldönümüne denk getirildi. Süreç, Rusya'nın nükleer tekeli Rosatom'un dahil olduğu herhangi bir kısıtlamayı engellemeye kararlı olan Macaristan tarafından yavaşlatıldı.

Rosatom, Macaristan'ın elektriğinin %50'sinden fazlasını sağlayan Paks nükleer santralinin genişletilmesinde ana yüklenici konumunda.

Yaşanan küçük aksaklığa rağmen cezalar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin üzerinden iki yıl geçmesi nedeniyle kendi kendine koyduğu sembolik sürenin dolmasına üç gün kala onaylandı.

Yaptırımların onaylanması, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ikinci yıldönümüne üç gün kala gerçekleşti. Ancak, Rusya'nın nükleer tekeli Rosatom'un dahil olduğu kısıtlamaları engellemeye çalışan Macaristan, süreci yavaşlattı.

AB'nin yeni yaptırım paketi, Whac-A-Mole oyununa benzetilen ve bir boşluk kapatıldıktan sonra bir diğerinin ortaya çıkmasını önlemeyi amaçlayan bir dizi yaptırımla dolu. Türkiye'den şirketler de yaptırım listesinde yer alıyor.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar