ABD'de Temsilciler Meclisi başkanlık seçimi krizi 15'inci turda sonuçlandı

7 Ocak 2023

Güncelleme: 7 Ocak 2023

A
A

ABD'de Cumhuriyetçi Kevin McCarthy, 15'inci turun sonunda, 216 oyla yeni Temsilciler Meclisi Başkanı seçildi.

ZgotmplZ

ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi Başkanı, 4'üncü gün sonunda yapılan 15'inci tur oylamada seçilebildi.

8 Kasım 2022'deki ara seçimlerin ardından Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde, Demokrat aday Hakeem Jeffries ile yarışan Cumhuriyetçi Kevin McCarthy, 212 oy alan rakibine karşı 216 oyla yeni Temsilciler Meclisi Başkanı seçildi.

8 Kasım 2022'deki ara seçimlerin ardından Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde başkan seçimleri önceki turlarda sonuçsuz kalmıştı.

Temsilciler Meclisi başkanının 4 gün boyunca seçilememesi nedeniyle üyeler yemin edemediği için Kongre'nin bir kanadı faaliyete başlayamamıştı. Bu nedenle ABD'de yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç ana organdan oluşan federal devletin yasama organı durma noktasına gelmişti.

McCarthy kimdir?

1965 doğumlu Kevin McCarthy, ilk kez 2006'da Cumhuriyetçi Parti'den Kongre üyesi seçilmişti. İş insanı olan Kaliforniyalı siyasetçi, 2018'den bu yana Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçilerin azınlık lideri olarak görev yapıyordu.

Trump'ın sıkı destekçilerinden McCarthy, 2020'deki başkanlık seçim sonuçlarına itirazında Trump'ın yanında yer almıştı. Daha sonra seçimlerin meşru olduğunu kabul eden Cumhuriyetçi siyasetçi, 6 Ocak 2021'de Kongre binasına gerçekleştirilen saldırıyı da kınamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar