AB Komiseri Fereira'dan Kıbrıs'ta toplumlararası ticaret vurgusu

19 Mayıs 2024

Güncelleme: 19 Mayıs 2024

A
A

Avrupa Birliği’nin Uyum ve Reformlardan Sorumlu Komiseri Elizabeth Fereira, Yeşil Hat üzerinden gerçekleştirilen ticaretin Kıbrıslı Rumlar için de önemli bir ekonomik fırsat olduğunu belirtti.

ZgotmplZ

Avrupa Birliği’nin (AB) Uyum ve Reformlardan Sorumlu Komiseri Elizabeth Fereira, Yeşil Hat üzerinden gerçekleştirilen ticaretin Kıbrıslı Rumlar açısından da ekonomik fırsat teşkil ettiğini söyledi.

Kathimerini gazetesine demeç veren Fereira, Yeşil Hat Tüzüğünün onaylanmasının 20’inci yılı vesilesiyle yaptığı açıklamada, toplumlararası ticaretin her iki taraf için de fırsatlar sunduğunu vurguladı.

GÜVENİLİR ÖDEME SİSTEMİNE İHTİYAÇ

Fereira, toplumlararası alışverişlerin büyük oranda nakit olarak yapılmaması gerektiğini ve bu durumun idari maliyetleri artırıp şeffaflığı sınırladığını ifade etti. Avrupa Komisyonu'nun, bu soruna çözüm bulmak için Rum makamlarıyla iş birliği içinde olduğunu belirtti.

HAKSIZ REKABET VE KAÇAK TİCARET

KKTC’den kaynaklandığı iddia edilen haksız rekabet konusundaki Rum tarafının endişelerine de değinen Fereira, Yeşil Hat üzerinden yapılan ticaretin Rum Yönetimi’nin toplam ithalatının sadece yüzde 0,12’sini oluşturduğunu ve haksız rekabetin daha çok kaçak ticaretten kaynaklandığını belirtti.

GÜNEŞ ENERJİSİ ÜRETİM ÜNİTESİ VE ÇÖZÜMLER

Ara bölgedeki güneş enerjisi üretim ünitesiyle ilgili sürece de atıfta bulunan Fereira, AB'nin anlaşmazlıkların çözümünde yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi. AB'nin Kıbrıs sorunundaki gelecekteki rolü konusunda doğrudan bir yorum yapmayan Fereira, Brüksel'in BM himayesindeki sürece olan desteğini vurguladı.

EKONOMİK FIRSATLAR VE GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER

Fereira, Yeşil Hat üzerinden yapılan ticaretin Kıbrıslı Rum tüccarlar ve Kıbrıslı Türk üreticiler için ekonomik bir fırsat olduğunu, tüketicilere sunulan ürün çeşitliliğini artırdığını ve bunun önemli bir güven yaratıcı önlem olduğunu sözlerine ekledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar