AB finanse ediyor: Ara bölgeye, güneş enerjisi santrali için ilk adım atıldı

27 Şubat 2024

Güncelleme: 28 Şubat 2024

A
A

Avrupa Komisyonu tarafından, ara bölgede fotovoltaik ve depolamalı piller kullanarak 36 MW kapasiteli bir güneş enerjisi santralinin kurulması için bugün start verildi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Avrupa Komisyonu, Kıbrıs'ta kurulması planlanan ilk iki toplumlu güneş enerjisi santralinin finansmanı için AB tarafından desteklenen ön fizibilite çalışmasının sonuçları hakkında görüşmelere başladı.

Avrupa Komisyonu Yapısal Reform Desteği Genel Direktörü Mario Nava tarafından bugün başlatılan çalışmada, ara bölgede fotovoltaik ve depolamalı piller kullanarak 36 MW kapasiteli bir güneş enerjisi santralinin kurulması öngörülüyor.

Proje, 2023 Temmuz ayında açıklanmış ve 325.000 Euro tutarında finanse edilmişti.

Nava, BM'nin kontrolündeki ara bölgede güneş enerjisi parkının oluşturulmasına yönelik ilk çalışmanın sonuçlarının iki toplumun üyeleriyle tartışıldığını açıkladı.

Görüşmelerde projenin kesin lokasyonu, önerilen teknolojik ve teknik çözümler, yatırımın finansmanı ve elektriğin paylaşım yolları üzerinde durulacak.

Sonraki adımlar üzerinde anlaşmaya varılmasının ardından komisyon, güneş enerjisi santralinin tasarımı ve inşası için uluslararası bir ihalenin hazırlanması ve başlatılması konusunda destek sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.

Depolama tesisinin devreye alınması Kıbrıs için bir yenilik olacak ve güneş enerjisini daha etkin bir şekilde kullanmayı sağlayacak.

İki toplum arasında anlaşma sağlanması halinde, bu ortak yatırım projesi iki toplum arasında enerji işbirliğini artırarak her iki elektrik sisteminin yeşillenmesine katkı sağlayacak önemli bir adım olacak.

Proje aynı zamanda Kıbrıs'taki güneş enerjisi projelerine daha fazla yatırım yapılması için bir model olabilir ve enerji arzının ve depolamasının iyileştirilmesinde ilk adımı işaret edebilir.

İleriye yönelik adımlar için iki toplumun kesin konum, teknolojik çözümler, finansman ve elektrik paylaşımı üzerinde anlaşmaya varması gerekiyor.

Projenin başarılı olması durumunda, Avrupa Komisyonu uluslararası bir ihalenin hazırlanması ve güneş enerjisi santralinin tasarımı ve inşası için destek sağlamaya hazır.

Genel Direktör Nava  ''Bu projenin büyük bir potansiyeli var. İki toplumu birbirine yakınlaştırabilir, enerji konusunda daha fazla işbirliğini teşvik edebilir ve AB'nin Yeşil Anlaşma hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olabilir. Bu, yeni bir BM elçisinin iki toplum arasında ortak zemin aradığı bir dönemde geldi. Bu nedenle, projenin bir sonraki aşamaya geçebilmesi için toplulukları mümkün olan en kısa sürede tüm ayrıntılar üzerinde anlaşmaya varmaya teşvik ediyorum." dedi.

KIBRIS TÜRK TARAFINA 17 YILDA 688 MİLYON EURO 

Avrupa Birliği, Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik kalkınmasını teşvik ederek Kıbrıs'ın yeniden birleşmesini kolaylaştırmak amacıyla Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Yardım Programı aracılığıyla Kıbrıs Türk toplumunun sosyal ve ekonomik kalkınmasını desteklemek için bazı çalışmalar yürütüyor.

Bu çalışmaların amaçları arasında ''adanın ekonomik entegrasyonu'','' iki toplum arasındaki ve AB ile temasların geliştirilmesi'' ''Kıbrıs sorununun kapsamlı bir çözümünü takiben AB mevzuatının hazırlanması.'' gibi maddeler öne çıkıyor.

AB, 2006-2023 döneminde Kıbrıs Türk toplumunu destekleyen projelere 688 milyon Avro tahsis etti.

TATAR'A BİLGİ VERİLDİ

Ayrıca, Avrupa Komisyonu Yapısal Reform Desteği Genel Direktörü Mario Nava ve heyeti, bugün, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüştü.

Görüşmede, ara bölgeye solar enerji santrali kurulması ön fizibilite çalışması konusu da yer aldı.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

İlginizi Çekebilir