79 yıl geçmesine rağmen Ahıska Türklerinin vatan hasreti devam ediyor

14 Kasım 2023

A
A

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) lideri Josef Stalin tarafından 79 yıl önce ana vatanlarından koparılan Ahıska Türklerinin acısı ve vatan hasreti hala tazeliğini koruyor. Sürgünde binlerce kişi hayatını kaybetti.

ZgotmplZ
Ahıska Türklerinden bir aile - 1914

Ahıska Türklerinin 14 Kasım 1944'te Sovyetler Birliği yönetimi tarafından yaşadıkları yerden Orta Asya'ya sürülmesinin üzerinden 79 yıl geçti.

Sovyetler Birliği'nin lideri Josef Stalin tarafından 79 yıl önce Ahıska Türkleri üzerinde uygulanan sürgünün etkileri halen devam ediyor.

Ahıska, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nın sonucunda Rusya'ya bırakılmıştı. Ancak II. Dünya Savaşı sırasında Stalin, Ahıska Türkleri'ni sürgüne gönderme kararı aldı. Ahıska Türkleri, aniden gelen bir haberle doğup büyüdükleri vatanlarından zorla ayrılarak hayvan vagonlarına bindirildi ve belirsiz bir yolculuğa çıkarıldı. Bu süreçte birçok Ahıska Türkü hastalık ve açlık nedeniyle yaşamını yitirdi.

O dönem, Sovyetler Birliği'ne bağlı Gürcistan'ın Ahıska bölgesinden 86 bin-116 bin Müslüman, 1944'te Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan topraklarına sürgün edildi.

Yük trenlerinin vagonlarındaki zorlu yolculukları sırasında yaklaşık 17 bin kişi, açlık, soğuk ve hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Yerel halkın desteğiyle hayata tutunanlar ise 12 yıl boyunca sıkıyönetim rejimi altında kaldı ve yerleştirildikleri bölgeden dışarı çıkmaları yasaklandı.

Sürgünden sağ kalan Ahıska Türkleri ise farklı bölgelere dağıtılarak birbirlerinden uzak yaşamak zorunda kaldılar. Gürcistan, Avrupa Konseyine kabul edilirken Ahıska Türkleri'nin kendi vatanlarına yerleştirilmesi taahhüdünde bulundu, ancak bu taahhütler bugüne kadar yerine getirilmedi.

Ahıska Türkleri, günümüzde farklı ülkelerde, özellikle Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Rusya Federasyonu, Ukrayna, ABD ve Türkiye'de yaşamlarını sürdürmektedir.

Gürcistan'ın verdiği yerleştirme taahhütlerinin henüz gerçekleşmemesi, Ahıska Türkleri arasında vatan hasreti ve sürgünün acısının hala tazeliğini koruduğunu gösteriyor.

TARİHİ ARKA PLAN

Ahıska, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nın sonucunda imzalanan Edirne Antlaşması ile Rusya'ya bırakılmıştır. Rus Çarlığının yıkılmasının ardından 1917 yılında Osmanlı Devleti'ne katılan Ahıska, 1921'de imzalanan Moskova Antlaşması ile tekrar Rusya'ya bırakılmıştır.

STALİN DÖNEMİ SÜRGÜNÜ

II. Dünya Savaşı sırasında, Ahıskalıların Rus ordusunda savaşmalarına rağmen Stalin tarafından sürgün kararı alınmıştır. Bu sürgünün gerekçesi, Ahıska Türklerinin 2. Dünya Savaşı'nda Nazilerle iş birliği yaptığı iddiası olmuştur.

GERÇEK AMAÇ SONRA ANLAŞILDI

Ancak Sovyetlerin dağılmasıyla birlikte ortaya çıkan belgelere göre, sürgünün asıl amacının Karadeniz çevresini Türklerden temizlemek olduğu anlaşılmıştır.

14 KASIM UNUTTURULMUYOR

Ahıskalılar, sürgün sırasında ve sonrasında yaşamını yitirenlerin anısını her yıl 14 Kasım'da canlı tutarak, sürgün acısının hala dinmediğini ifade ediyor.

Sürgünün yıldönümünde Ahıskalılar, dünyanın çeşitli ülkesinde etkinlikler düzenliyor.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar