5 günde 40 tekne geldi: Hristodulidis göçmenleri görüşmek için Lübnan'da

8 Nisan 2024

Güncelleme: 9 Nisan 2024

A
A

Suriyeli göçmen sorununu ele almak üzere Lübnan'a giden Rum lider Hristodulidis, Lübnan Başbakanı Najib Mikati ile Beyrut'ta kaçak göçle mücadele konusunu görüştü.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Rum lider Hristodulidis, Suriyeli göçmen sorununu ele almak üzere Lübnan'a gitti.

Rum yönetimi, İsrail-Hamas savaşının İsrail-Lübnan sınırında tansiyonu artırmasının, Lübnan'ın göçmen gemilerinin ayrılmasını engelleme çabalarını zayıflattığını belirtiyor.

Hristodulidis, Lübnan Başbakanı Najib Mikati ile Beyrut'ta kaçak göçle mücadele konusunu görüştü.

Güney Kıbrıs, Lübnanlı yetkililerden göçmen taşıyan teknelerin Lübnan kıyılarından kalkmasını engellemesini istiyor.

Rum yönetimi, İsrail-Hamas savaşının Lübnan'ın karasularını denetleme ve göçmen gemilerinin ayrılmasını engelleme çabalarını zayıflattığını iddia ediyor.

Mikati ve Hristodulidis, Suriye'deki yerinden edilme krizine kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüm bulmanın önemini vurguladılar.

Lübnan başbakanlığından yapılan açıklamada Mikati, "Lübnan ordusu ve güvenlik güçleri yasadışı göçü durdurmak için ellerinden geleni yapıyor. Ancak bu göçmenlerin Suriye'deki güvenli bölgelere dönmesi veya üçüncü ülkelerde ikametlerinin güvence altına alınması olmadan bu başarılamaz" şeklinde konuştu.

Lübnanlı yetkililere göre, ülke yaklaşık iki milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor, bunlardan 800 bini Birleşmiş Milletler'e kayıtlı. Bu, dünyada kişi başına düşen göçmen sayısının en yüksek olduğu ülkelerden biri yapıyor.

Ancak, Lübnan'daki derin ekonomik kriz, mülteciler için önemli bir çıkış noktası haline geldi.

Düzensiz göçmenlerin geri dönüşü konusunda birkaç yıldır Beyrut'la anlaşması bulunan Güney Kıbrıs, geçen hafta Brüksel'e, göçmen teknelerinin Kıbrıs'a gitmesini durdurması için Lübnan'ı zorlaması çağrısında bulundu. Aksi takdirde AB yardımının kesilmesi gerektiğini savundu.

Hristodulidis ayrıca AB'yi, Suriye'deki savaşın harap ettiği bölgeleri mültecilerin yasal olarak geri gönderilebilecekleri güvenli yerler olarak ilan etmeye çağırıyor.

5 GÜNDE 40 TEKNE KIBRIS'A GELDİ

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü UNHCR, 4 Nisan itibarıyla yaklaşık 2 bin 500 kişiyi taşıyan 40'tan fazla teknenin bu yıl Kıbrıs'a yanaştığını ancak hangilerinin Lübnan'dan, hangilerinin Suriye'den ayrıldığını belirleyemediğini söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar