İşte Türkiye'den seçim manzaraları...

31 Mart 2024

Güncelleme: 1 Nisan 2024

A
A

5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına giden Türkiye'de seçmenler farklı tarzlarıyla ve özellikleriyle dikkat çekti.

ZgotmplZ

Seçim günü çeşitli illerden ilginç ve renkli oy kullanma sahneleri yaşandı.

Adana'da kral kıyafeti giymesi ve taç takarak şehirde dolaşması sebebiyle 'Adana Kralı' olarak bilinen 69 yaşındaki Hüseyin Şen Sarıçam ilçesine bağlı Çınarlı Mahallesi'ndeki Bilge Kağan Ortaokulu'nda oyunu kullandı. 

Şen, "Amacım gönüllü olarak Adana'yı tanıtmak. Sokaklarda bu kıyafetle geziyorum. Kıyafetim turuncu ve beyaz. Bu renkler Adana'nın sembolüdür. Bugün de oy kullanmaya böyle geldim. Benimle fotoğraf ve görüntü çektirenler çok mutlu oluyor. Onlar mutlu olunca ben de mutlu oluyorum" dedi. 

FOLYOLU ASTRONOT

Düzce'de muay thai milli sporcusu Muhammet Bişgin, Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde oy kullanacağı Beyciler İlkokulu'na kendi tasarladığı astronot kostümüyle geldi. 

Kendisine yoğun ilgi gösteren vatandaşlarla fotoğraf çektiren Bişgin, daha sonra 1085 numaralı sandıkta oyunu kullandı. 

Bişgin, kıyafeti tasarlarken Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'dan esinlendiğini söyledi. 

"PAÇALI TAVUĞUM AYRILMIYOR BENDEN"

İstanbul Acıbadem'deki Mihriban Suat Bedük İlkokulu'na oy vermek için gelen Çetin Erdoğan, yanındaki süs tavuğuyla dikkat çekti. 
 
Paçalı Gezgin ismini verdiği 'Sultan' cinsi tavuğunu omzunda gezdiren Erdoğan, oyunu kullandı.

Tavuğunun oy kullanmadaki ikinci tecrübesi olduğunu ve daha önce de genel seçimlerde birlikte sandık başına gittiklerini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: 

"Hayırlısıyla geldik, oyumuzu attık. Bu da benim paçalı tavuğum Gezgin. Ayrılmıyor benden. Dolaşmaya, işe her yere beraber gidiyoruz. Genel seçimlerde de oy kullandık. Vatandaş olarak bunu kabul etmiyorlar ama benimle birlikte oy kullandık. Kurban Bayramı’nda bir yaşına girecek. Üç torunum var, bir de bu oldu, etti 4 torun."

BURSA'NIN 'HACİVAT'I

Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı 65 yaşındaki Bülent Akay, Bursa'nın Osmangazi ilçesindeki Mihraplı Abdulkadir Can Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde 1198 numaralı sandıkta oyunu kulandı. 


 
Sahnede giydiği 'Hacivat' kostümüyle okula gelen Akay, vatandaşların ilgisiyle karşılaştı. 
 
Bülent Akay, 20 yılı aşkın süredir Bursa'nın simgesi 'Hacivat ile Karagöz' oyununda sahne aldığını söyledi. 

ATLARI İLE OY VERMEYE GELDİLER

İzmir Bornova'da at eğitmeni Faruk Ceren oy kullanacağı Yaka Şengül Mustafa Karaca İlkokulu'na, Bayraklı'daki öğrencisi Melisa Onuk ise Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi'ne at üstünde geldi.

Bayraklı'da oyunu kullanıp Bornova'ya hocasının yanına gelen Melisa Onuk, "At eğitimi alıyorum ve ilk kez oy kullanacağım için bugünün hatıra olmasını istedim. Çok mutluyum. Güzel bir anı olacak" dedi.

ROBOT KOSTÜMÜYLE OY KULLANMAYA GİTTİ

Antalya Manavgat'ta seçmenlerden biri oy kullanacağı Ilıca Mehmet Ali Karamancı İlkokulu'na 'Transformers' filminin karakterlerinden olan robot 'Bumblebee' kostümüyle geldi.

Robot kostümlü kişi, oyunu Kudüs ve İsrail'in işgal ettiği Filistin için kullanacağını belirterek "Gelecek nesillere vasiyetimdir. Kudüs'ü ve Filistin'i kurtarsınlar. Biz kurtaramadık onlar kurtarsın" dedi. 

Anne ve babalarıyla okula gelen çocuklar, ismi öğrenilemeyen robot kostümlü kişiyle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

DÜNYANIN EN UZUN BOYLU KADINI EVİNDE KULLANDI

Karabük'te yaşayan, dünyanın en uzun boylu kadını olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Weaver sendromu hastası Rumeysa Gelgi'nin Emek Mahallesi'ndeki evine seyyar sandık götürdü. 

DÜNYANIN EN UZUN BOYLU KADINI ERKEĞİ SANDIK BAŞINDA

Sandık görevlilerinin bilgi verdiği Gelgi, daha sonra oyunu kullandı. 

Mardin'de yaşayan 2 metre 51 santimetre boyuyla 'dünyanın en uzun boylu adamı' ünvanına sahip Sultan Kösen de Alibey Köyü İlkokulu'nda oyunu kullandı. 

EFE KIYAFETLERİYLE SANDIĞA GİTTİLER

 Aydın'ın Germencik ilçesine bağlı Dampınar ve Çamköy mahallelerinde bir grup seçmen, efe kıyafetleri ve yöresel kıyafetlerle oy kullandı. 

Körüklü çizme, 'potur' diye adlandırılan pantolon, cepken, silahlık, fes ve şal kuşaktan oluşan efe kıyafeti giyen vatandaşlar, çevredekilerin ilgisini çekti. 

 
ZARFI AĞZIYLA SANDIĞA ATTI

Antalya'nın Serik ilçesinde her iki kolunu 32 yıl önce elektrik çarpması nedeniyle kaybeden engelli Bülent Bodur da oyunu Şehit Hasan Güçlü Meslek ve Teknik Anadolu Meslek Lisesi'nde kullandı.

Bodur, eşinin yardımı ile kabinde oyunu kullanıp zarfı da sandığa ağzı ile attı.

KADINLAR, YÖRESEL KYAFETLE GİTTİ

 

Tokat'ın Zile ilçesine bağlı Karacaören köyünde yaşayan kadınlar, düğün, bayram gibi özel günlerde giydikleri "üç beş" adı verilen yöresel kıyafetle oy kullandı. 

 

 

TERK EDİLMİŞ KÖYDE TEK OY

Kütahya'nın Emet ilçesine bağlı Kalfalar köyünde tek başına yaşayan 87 yaşındaki İbrahim Elaslan, oyunu yakındaki Örencik köyünde kullandı. 

Elaslan'ın tek başına yaşadığı köyde yeterli seçmen sayısı bulunmaması nedeniyle seçim sandığı kurulmadı. Bu nedenle Elaslan, yakındaki Örencik köyündeki okulda kurulan sandığa giderek oyunu kullandı. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar