Stewart: Barış Gücü Kıbrıs'ta kalıcı değil!

1 Mart 2024

Güncelleme: 2 Mart 2024

A
A

BM Barış Gücü şefi Colin Stewart, Barış Gücü'nün Kıbrıs'ta 60 yıl boyunca kalıcı bir misyonla bulunmadığını açıkladı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

BM Barış Gücü şefi Colin Stewart, Kıbrıs'taki 60 yıllık varlığının artık cesur adımların atılması ve kalıcı bir barışa doğru ilerlenmesi gerektiği konusunda bir çağrı olduğunu belirtti.

Barış Gücü'nün 60. yılı sergisinde konuşan Stewart, Barış Gücü'nün Kıbrıs'ta 60 yıl boyunca kalıcı bir misyonla bulunmadığını ve sadece barışı koruma amacıyla değil, çözüm bulma amaçlı olduğunu vurguladı.

Stewart, Barış Gücü'nün başlangıçta üç aylık bir görev süresiyle başladığını ancak 60 yıl sonra aynı misyonun hala işe yarayıp yaramayacağını düşünmediklerini belirtti. 

Rum Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos (sağda) BMBG şefi Colin Stewart (solda) ile Kıbrıs'taki barış gücünün 60. yılı sergisinde.

Stewart ayrıca, Kıbrıs meselesinin uzun süredir çözümsüz kalmasının acil bir konu olduğunu ve tüm tarafların kalıcı bir barış için cesur adımlar atmaları gerektiğini ifade etti. Ayrıca, BM Genel Sekreteri tarafından atanacak bir elçi ile birlikte çalışarak kabul edilebilir bir çözüm bulunması için bir fırsat olduğunu belirtti.

Barış Gücü'nün Kıbrıs'taki varlığının, toplumlar arasında derin ayrılıklara yol açtığını dile getiren Stewart, çatışmaları önlemek ve çözüm için koşullar yaratmak için çalıştıklarını söyledi.

Rum Dışişleri Bakanı Kombos ise, Barış Gücü'nün Kıbrıs'taki hizmetlerinin önemini vurgulayarak Stewart'a bir hatıra plaketi takdim etti ve Barış Gücü'nün Kıbrıs'taki varlığının sona erdirilmesinin, sadece Kıbrıs sorununun çözülmesiyle mümkün olabileceğini belirtti.

BM BARIŞ GÜCÜ KIBRIS'TA 60 YILDIR VAR...

Kıbrıs'taki BM Barış Gücü, 1964 yılında Güvenlik Konseyinin kararıyla 796 askeri ve 65 polis personelinden oluşan bir güçle kurulmuştu.

Kıbrıs adası 1974'ten bu yana kuzeyde Türk ve güneyde Rumlar olmak üzere ikiye bölünmüş, 2004'te Kıbrıslı Rumlar, BM tarafından sunulan adanın iki parçasını birleştirmeye yönelik bir planı reddetmişti.

BM'nin en uzun süreli faaliyette bulunan barış gücü misyonlarından biri olan Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görev süresi her 6 ayda bir uzatılıyor. 

1964'ten bu yana yaklaşık 186 BM personeli UNFICYP'de görev yaparken hayatını kaybetti.

2 Ocak 2024 tarihinde, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Tümgeneral Erdenebat Batsuuri'yi, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Kuvvet Komutanı olarak atadı.

30 Ocak 2024'te ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (BMBG) görev süresini, Kıbrıs Türk tarafının onayını almadan bir yıl daha uzatma kararı aldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar