Silah ambargosunun kalkması Güney'i sevince boğdu

17 Eylül 2022

Güncelleme: 17 Eylül 2022

A
A

ABD'nin Güney Kıbrıs’a yönelik silah satışı ambargosunu tamamen kaldırma kararı Rum tarafında olumlu karşılandı.

ZgotmplZ

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümetinin,  Güney Kıbrıs’a uygulanan silah satışı ambargosu ile ilgili son kararı Güney'de büyük sevince yol açtı.

ABD, Güney Kıbrıs'a 2021'de kısmen kaldırdığı silah ambargosunu 2023 için sınır koymaksızın kaldırdı.

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 2021'de 1987 yılından bu yana uygulanan silah ambargosunu kısmi olarak kaldırmıştı. Karar ölümcül olmayan savunma malzemelerini kapsıyordu.

Ancak bu yıl alınan kararda bir sınırlama bulunmuyor.

Rumlar, ABD’nin Güney Kıbrıs’a yönelik silah satışı ambargosunun tamamen kaldırılması kararını selamladı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, karardan büyük memnuniyet duyduğunu, bunun, güvenlik alanı da dahil olmak üzere iki ülke arasındaki gelişen stratejik ilişkiyi yansıtan bir “dönüm noktası kararı olduğundan” söz etti.

Anastasiadis açıklamasında, kararın alınmasına yol açan çabalarından ötürü, ABD’li Senatör Robert Menendez’e de teşekkür etti.

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı da Twitter’dan yaptığı açıklamada, ABD’nin, Güney Kıbrıs aleyhindeki silah ambargosunun kaldırılmasına ilişkin kararını selamlarken, bölgedeki istikrarın korunmasının ayrılmaz parçasını teşkil eden güvenlik ve savunma konularında, iki ülkenin stratejik işbirliğinin sürekli derinleştiğini gösteren bir dönüm noktası kararından söz etti.

Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Haralambos Petridis de konuyla ilgili Twitter’da yer alan açıklamasında, bu gelişmeyi oldukça önemli olarak nitelendirerek, bunun Güney Kıbrıs’ın, Rum kesimi ile ABD’nin savunma ve güvenlik alanlarındaki işbirliğinin derinleştirilmesi için, son dönemde yoğun bir şekilde çalıştığı bir karar olduğunu sözlerine ekledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar