Kıbrıs'a göçü engellemek isteyen AB, Lübnan'a kesenin ağzını açtı

2 Mayıs 2024

Güncelleme: 17 Mayıs 2024

A
A

Rum lider Nikos Hristodulidis ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Lübnan Başbakanı Najib Mikati ile ortak basın toplantısı düzenledi. Liderler, Lübnan'a göçle mücadele için 1 milyar Euro değerinde mali destek paketi açıkladı.

ZgotmplZ
Nikos Hristodulidis (solda), Lübnan Başbakanı Najib Mikati (ortada) ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen (solda)

Haber Merkezi

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, göç konulu resmi bir ziyaret için bu sabah Lübnan'ın başkenti Beyrut’a gitti.

Özellikle Suriye'de çıkan iç savaşla birlikte Kıbrıs üzerinden AB ülkelerine gidebilmek için çok sayıda göçmen Kıbrıs'a geliyordu.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, göç konulu resmi bir ziyaret için bu sabah Beyrut’a gitti. Lübnan Ulusal Haber Ajansı'nın haberini kaynak alan Güney Kıbrıs'taki haber siteleri, Hristodulidis ile von der Leyen’in Lübnanlı yetkililerle Suriye'den göç eden kişilerle ilgili konuyu görüşmek üzere Lübnan’a gittiklerini duyurdu.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Von der Leyen, Lübnan Başbakanı Najib Mikati ve Nikos Hristodulidis ile düzenlediği ortak basın toplantısı düzenledi.

LÜBNAN'A 1 MİLYAR EURO DESTEK

Bu ziyaret kapsamında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin Lübnan'a sınır kontrolü ve kaçakçılıkla mücadele çabalarını içeren 1 milyar Euro mali paket teklif ettiğini açıkladı. Bu meblağın mülteciler için 736 milyon Euro, güvenlik için 264 milyon Euro olduğu belirtildi.

Fonların bu yıldan 2027'ye kadar kullanılabileceğini belirtirken, AB'nin Lübnan silahlı kuvvetlerine sınır yönetimi konusunda ekipman ve eğitim desteği vereceğini de ifade etti.

HRİSTODULİDİS: KIBRIS DOĞRUDAN ETKİLENİYOR

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, paketin Lübnan halkına, silahlı kuvvetlerine, güvenlik güçlerine, kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerine, sınır kontrolüne, ekonomiye destek ve çeşitli programların geliştirilmesine yönelik yardımları içerdiğini vurguladı. Ayrıca, bu paketin Lübnan'ın karşılaştığı çeşitli zorluklarla başa çıkma kapasitesini artıracağına dair de güvenini dile getirdi.

Hristodulidis, von der Leyen'in Lübnan'ı ziyaret eden ilk AB Komisyonu Başkanı olduğunu belirterek, AB'nin Lübnan'a yönelik desteğinin devam edeceğini vurguladı.

Ayrıca, Kıbrıs'ın AB-Lübnan ilişkisinin geliştirilmesinin güçlü bir savunucusu olduğunu ve ilişkilerin ilerlemesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Kıbrıs'ın Lübnan'ın karşılaştığı zorluklar konusunda daha derin bir anlayışa sahip olduğunu ve bu zorlukların AB'yi ve Kıbrıs'ı doğrudan etkilediğini belirtti.

LÜBNAN’DA 1,5 MİLYON SURİYELİ MÜLTECİ VAR

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre ülkede kayıtlı 850 bin Suriyeli mülteci bulunuyor ancak Lübnan hükümeti, bu sayının 1,5 milyon civarında olduğunu belirtiyor.

Lübnan ayrıca 210 bin civarında Filistinli mülteciye evsahipliği yapıyor.

Lübnan hükümeti, uzun süredir ülkede bulunup da sığınmacı statüsünde olmayanların sınır dışı edilmesi üzerinde çalışıyor.

Kıbrıs Rum kesimi geçen ay da Avrupa Birliği ülkelerine gitmek için Lübnan'dan yola çıkan Suriyeli mültecilerin gelişlerindeki son dönemdeki önemli artış nedeniyle sığınma başvurularının işleme konmasını geçici olarak durduracağını duyurdu.

Nisan ayının ilk iki haftasında Lübnan'dan gemilerle binden fazla kişi Kıbrıs Rum Kesimi’ne geldi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar