Grivas'ı "onurlandırmama" kararı Güney'i karıştırdı

7 Aralık 2022

A
A

Rum Meclisi, terör örgütü EOKA'nın başı Grivas için "vatan tarafından verilecek herhangi bir onura layık değildir" kararı aldı. EOKA yanlısı gruplar kararı protestoya hazırlanırken, karara destek veren DİKO, EDEK ve DİPA ise yeni öneri hazırladı.

ZgotmplZ
Grivas (ortada), EOKA'lı teröristlerle yüzlerce Kıbrıslı Türk ve muhalif Rumları katletti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Temsilciler Meclisi, terör örgütü EOKA'nın kurucularından ve elebaşı Yorgos Grivas hakkında "vatan tarafından verilecek herhangi bir onura layık değildir" kararı aldı.

GKRY basınındaki haberlere göre, sol görüşlü Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) tarafından "7 Aralık Direniş Savaşçılarını Anma Günü" münasebetiyle Temsilciler Meclisi'ne "Demokratik Direnişle" paketi altında getirilen ve içinde Grivas aleyhinde "Vatan tarafından verilecek herhangi bir onura layık değildir." maddesi bulunan tasarı, oy çokluğuyla (32 oyla) kabul edildi.

Temsilciler Meclisi'ndeki kararın alınmasında AKEL'e, Demokrat Parti (DİKO), Sosyal Demokrat Hareketi (EDEK) ve Demokratik Cephe'nin (DİPA) destek verdiği, muhafazakar-merkez sağ parti konumdaki Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) ile aşırı sağcı Ulusal Halk Cephesi (ELAM) üyelerinin tasarıya karşı oy kullandığı bildirildi.

Söz konusu "onurlandırmama" kararı, devlet bütçesinde Grivas ile ilgili anma, ziyaret, her türlü anıt inşası-bakımı ve benzeri etkinliklere ilişkin kalem ayrılmamasını da kapsıyor.

Tasarının kabul edilmesinin ardından AKEL mensubu parlamenterlerce hükümet ve devlet kurumlarına, "Grivas için anma ve onurlandırma faaliyetlerine finansal destek olunmaması" çağrısı yapıldı.

KARARA DESTEK VERMEYEN DISI'DEN "SEÇİM MAKSATLI KARAR" TEPKİSİ

Tasarıya destek vermeyen Rum Yönetimi Başkan adayı, DİSİ Başkanı Averof Neofitu, kararın “seçim maksadıyla ulusal uzlaşının temellerine bomba koyduğu ve ülkeyi çok gerilere, anlaşmazlık dönemlerine götürdüğü” eleştirisinde bulundu.

AKEL’in sunduğu karara destek veren DİKO, EDEK ve DİPA’ya "AKEL’in ardından sürüklendi." eleştirisinde bulunan Neofitu, bu partilerin destekledikleri başkan adayları Nikos Hristodulidis ve Andreas Mavroyannis’e "olup biteni sessizce izlemekle" suçlayarak “Bölücü politikalarını halkın takdirine bırakıyoruz.” ifadesini kullandı.

KARAR YARIN PROTESTO EDİLİYOR

Diğer yandan Yorgos Grivas için alınan karar, sağ-milliyetçi kesimin tepkisini çekti. Grivas Digenis Vakfı yarın Rum Meclisi önünde düzenleyeceği mitingiyle kararı protesto edecek.

TEPKİLER ÜZERİNE YENİ ÖNERİ HAZIRLANDI

AKEL ve Ekologlar’ın kararına destek veren DİKO, EDEK ve DİPA ise, gelen tepkiler üzerine, Grivas'ın adı geçmeyen yeni bir öneri hazırladı

Grivas'ın Limasol'da heykeli bulunuyor.
MÜZE İÇİN KAYNAK AYRILMIŞTI

Terör örgütü kurucusu Grivas için yapılacak müzeye devlet tarafından mali kaynak ayrılması, geçen ay GKRY Temsilciler Meclisi Mali Komisyonu'nda onaylanmıştı.

KIBRISLI TÜRKLERE KARŞI SİSTEMATİK KATLİAMLARA GİRİŞTİ

“Kıbrıslıların Etnik Mücadele Örgütü” ya da bilinen kısa adıyla EOKA (Ethniki Organosis Kyprion Agoniston), 7 Mart 1953'de Kıbrıs Başpiskoposu III’üncü Makarios (Mihail Hristodulu Muskos) öncülüğünde kuruldu.

Britanya sömürge yönetiminin sonlanması ve Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakını (Enosis) hedefleyen EOKA terör örgütünün liderliğini Georgios (Yorgos) Grivas üstleniyordu. 

1 Nisan 1955 tarihi itibarıyla ilk önce İngilizleri hedef alan EOKA, ardından Kıbrıs Türklerine yönelik silahlı saldırılarına başladı.

1955- 1958 döneminde pek çok köy, cami, kutsal ve dini yerler EOKA’nın saldırılarına uğradı. Yüzlerce Kıbrıslı Türk katledildi.

1960’da kurulan ortaklık devletine giden süreçte kendini fesheden EOKA, kuruluşla birlikte doğrudan devletin merkezine yerleşirken, bu kez Akritas Planı hazırlayarak Enosis çabalarını kaldığı yerden devam etti. 21 Aralık 1963’te Kıbrıs Türk tarihine “Kanlı Noel” olarak geçen “Kumsal Katliamı” ile başlayan yeni terör süreci Türkiye’nin 1974'teki Ada’ya müdahalesine kadar devam etti.

Kıbrıs Türklerinin yönetimden uzaklaştırılmasının ardından Kıbrıs Rumlar görüş ayrılıklarına düştü. Ada’yı Yunanistan'a bağlamak için Kıbrıslı Türkleri katleden EOKA’nın kurucusu ve ortaklık devletinin cumhurbaşkanı Makarios, bu kez darbeyle devrildi.

Darbenin başında ise, Makarios’un kendi döneminden ayırmak için EOKA-B adını verdiği örgütün lideri Nikos Sampson vardı. Yunan cuntasının desteğiyle darbe yapan ve ömrü 5 gün süren bir "Yunan Cumhuriyeti" ilan eden Sampson, eski bir EOKA’cı ve Grivas’ın yardımcısıydı. Kıbrıs'ta yüzlerce İngiliz ve Türk'ün baş katili olan Sampson, 1964 yılında Küçük Kaymaklı köyünde bizzat onlarca Türk'ü katletti.

1897 yılında Lefkoşa’da doğan, 27 Ocak 1974’te Limasol’da ölen Grivas, Yunan ordusu akademisini bitirdi. Grivas, Bizans söylencelerinin kahramanı, Digenis Akritas'a atfen "Digenis" takma adını kullandı.

Grivas'ın Rum kesimindeki bazı sol gruplar tarafından onlarca sol görüşlü veya Enosis'e inanmayan Rum'u katlettiği de öne sürülüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar