ABD Güney'e silah ambargosunu "sınırsız" kaldırdı: Lefkoşa ve Ankara'dan tepki

17 Eylül 2022

Güncelleme: 17 Eylül 2022

A
A

ABD, Güney Kıbrıs'a 2021'de kısmen kaldırdığı silah ambargosunu 2023 için sınır koymaksızın kaldırdı. Lefkoşa ve Ankara karara tepki gösterdi.

ZgotmplZ

ABD, 2021 yılının ardından 2023 mali yılı için de Güney Kıbrıs'a yönelik silah ambargosunu kaldırdı.

Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 2021'de 1987'den itibaren uygulanan silah ambargosunu kısmi olarak kaldırmıştı. Karar ölümcül olmayan savunma malzemelerini kapsıyordu.

Ancak bu yıl alınan kararda bir sınırlama bulunmuyor.

ABD'nin GKRY'ye uyguladığı silah ambargosunu bir yıllığına kaldırdıklarına ilişkin yazılı açıklama yapan Dışişleri Sözcüsü Ned Price, uygulamanın 1 Ekim 2022'den itibaren geçerli olacağını açıkladı.

2019 Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Yasası ve 2020 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası kapsamında ABD'nin savunma ürünlerinin Rum yönetimine ihracat kısıtlaması iki koşula bağlanmıştı.

Bu iki yasaya göre, ABD Başkan, GKRY'nin kara para aklama ile mücadelede düzenlemeler yapması ve bunu denetleme konusundaki reformları uygulama çabalarında ABD ile iş birliği yaptığını Kongreye raporladığı ve Rum Kesimi'nin, Rus savaş gemilerinin yakıt ikmali ve hizmet için limanlarına girişini engellemek için gerekli adımları attığını ve atmaya devam ettiğini yılda bir kez bildirdiği takdirde ilgili ambargolar yıllık olarak kaldırılıyor.

Dışişleri Bakanlığı GKRY'nin durumunun söz konusu yasalara uygunluğunu yıllık olarak gözden geçirip Kongre'ye bildiriyor.

LEFKOŞA VE ANKARA'DAN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, karar ile ilgili, "ABD Yönetiminin ada ve bölgedeki gerginliği artırma pahasına aldığı bu karar kabul edilemezdir." açıklaması yaptı.

Açıklamada, "Bir taraftan Rum tarafını silahlandırmaya karar verirken, diğer yandan adadaki iki taraf arasında bir anlaşmaya varılmasını ve bölgede istikrarın sağlanmasını desteklediğini iddia eden ABD Yönetiminin samimiyetine inanmak güçtür. ABD Yönetiminin Rum tarafına satacağı silahların ve askeri teçhizatın hedefinin kim olduğu açıktır. Bu nedenle, bölgedeki ve adadaki meşru hak ve çıkarlarımızı korumak için Garanti Anlaşması ile temin edilen Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devamının hiçbir koşulda tartışılması bile söz konusu olamaz ve bu şartlarda her zamankinden daha hayati olduğu ortadadır." denildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da, "ABD’nin GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldırma yönündeki Eylül 2020'de aldığı kararın kapsamını genişletmesini şiddetle kınıyoruz." açıklamasında bulundu.

AMBARGONUN GEÇMİŞİ

ABD, Türkiye tarafından 1974’te başlatılan Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında Türkiye ve o zamanki adıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’ne silah ambargosu uygulamaya başladı.

ABD Başkanı Jimmy Carter, 1977'de Türkiye’ye uygulanan silah ambargosunu kaldırdı. ABD, 1987'de bütün Kıbrıs'ı kapsayacak şekilde yeni bir ambargo kararı aldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar