Yasaklanan KKTC bayrağı Londra'da bir kez daha dalgalandı

4 Mart 2022

Güncelleme: 4 Mart 2022

A
A

KKTC’nin kuruluş yıl dönümü 15 Kasım’da Londra Waltham Forest’taki belediye binası önündeki göndere çekilen KKTC bayrağının indirilmesi bir kez daha protesto edildi. Protestoya bu kez bölgede yaşayan farklı toplumlar da destek verdi.

ZgotmplZ

İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler, KKTC bayrağına yapılan ayrımcılığı bir kez daha protesto etti.

KKTC’nin 38’inci kuruluş yıl dönümü nedeniyle izin alınarak, Londra Waltham Forest’taki belediye binası önünde KKTC bayrağını göndere çekmişlerdi. Ancak Rumların baskısı sonucu bayrak indirilmiş, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler de bu durumu protesto etmişlerdi.

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi, Waltham Forest Belediyesi önünde dün akşam ikinci kez protesto eylemi düzenledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar gönderdiği mesajla protestoculara destek verdi. Protestoda Türkiye, KKTC, Azerbaycan, Keşmir ve Filistin bayrakları da açıldı. Etkinliğe Keşmir toplum üyeleri de katıldı.

“KKTC BAYRAĞI KİMLİĞİMİZİN SİMGESİDİR”

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Ayşe Osman, gecede yaptığı konuşmada, “KKTC bayrağımız bizim kimliğimizin ve kültürümüzün simgesidir. Biz, Kıbrıslı Türkler olarak var olduğumuzu ve bayrağımızın verilen izin sonrası haksızca bizi hiçe sayarak iki saat içinde indirilmesine karşıyız. Bu bir ırkçılıktır ve biz bu ırkçılığı kabul etmiyoruz” dedi.

“DİĞER TOPLUMLARIN BAYRAKLARINA DA YASAK GELDİ…”

9 Aralık’tan bu yana Waltham Forest Belediyesi’ndeki Meclis üyelerine tek tek mektup yazdıklarını belirten Osman, şöyle devam etti:

“Bugün de burada kendilerine neden protesto yaptığımıza dair detaylı bilgi içeren el ilanlarımızı toplantı salonuna girerken ellerine verdik. Ayrıca bu ırkçılığa karşı Cllr Grace Williams için başlattığımız imza kampanyasının 3 bin 315 imzalı mektubunu da belediye başkanına sunduk. Cllr. Williams, İngiltere tarafından tanınmayan ülkelerde oluşan Tibet, Domimican ve Transseksüel toplulukların bayraklarını geçmişte önemli günlerinde göndere çekmişler, lakin bize KKTC yapılan ırkçılık sonrası onların da bayraklarını artık çekilmeyecek kararı verdiklerini duyurmuştur. Bugün bu ülkelerden protestomuza katılıp bize destek veren kardeşlerimizle gurur duyarız.”

TATAR’DAN MESAJ….

Protestoyu selamlayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın mesajında, “Geçen yıl 15 Kasım’da Meclis’in izniyle çekilen bayrağımıza ‘yasak’ getirilmesi ve bayrağımızın zamanından önce kaldırılabilmesi oldukça üzücüdür. Bu yanlışın düzeltilmesini ve sesimizin ilgili taraflarca duyulmasını temenni ediyorum. Bu gece protestoculara en içten selamlarımı gönderiyor ve bu ayrımcılığa son verme yolundaki kararlı tavrınız için şükranlarımı sunuyorum” dedi.

NELER YAŞANDI?

Kıbrıslı Türklerin yoğun yaşadığı Walthamstow Belediyesi'nde meclis üyesi olan Kıbrıs Türk kökenli Halil Nick Halebi, eşi İlkay İsa ve oğlu Justin Halebi’nin girişimiyle KKTC’nin 38’inci kuruluş yıl dönümünde gerekli izinler alınarak, belediye binası önündeki göndere KKTC bayrağı çekildi.

KKTC bayrağı, iki saat sonra gönderden indirilerek, çöpe atıldı. Belediye Başkanı Grace Williams, bir gün gönderde kalma iznine rağmen bayrağın indirilmesine onay verdi. Kıbrıs Yüksek Komiseri'nin telefonuyla, bölgedeki Kıbrıslı Rumların şikayetinin iletildiği belirtilerek, KKTC bayrağı apar topar gönderden indirildi.

Bununla da kalmayan Williams, bu ayrımcı tavrının yanı sıra, belediyenin internet sitesinde saldırgan bir dille kaleme alınmış bir bildiri yayımladı.

Kıbrıslı Türkler arasında büyük tepkiyle karşılanan bu olay üzerine İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi harekete geçti ve gerekli girişimlerde bulundu. Çeşitli toplantılardan sonra Belediye Başkanı ve aldığı karar protesto edildi.

İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin ilk bayrak eylemi  9 Aralık 2021’de yapılmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar