Savaşın 6. ayında Gazze'de katliam sürüyor

7 Nisan 2024

A
A

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı savaşın altı ayında, ölümler ve yaralanmalar artmaya devam ediyor. 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 33 bin kişi öldü, 75 kişi de yaralandı. Ayrıca 106 gazeteci, 196 da gönüllü yardım görevlisi öldü.

ZgotmplZ

Gazze Şeridi'nde devam eden savaş, bölgenin altyapısına büyük zarar verdi. Bombardımanlar sonucunda birçok bina enkaz haline geldi ve bölge sakinleri güvenlik arayışında Refah kentine göç etmek zorunda kaldı.

BM destekli bir rapor, açlık endişelerinin arttığına işaret ediyor. Savaşın etkisiyle gıda ve temel ihtiyaçların temini zorlaşmış durumda.

Çatışmalar, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te gerçekleştirdiği büyük çaplı saldırı ile başladı. İsrail'in verilerine göre, çoğunluğu sivil olan yaklaşık bin 200 kişi hayatını kaybetti.

Geçen ay, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze Şeridi'nde devam eden çatışmaların sona erdirilmesi için derhal bir ateşkesin sağlanmasını ve rehinelerin koşulsuz bir şekilde serbest bırakılmasını talep eden bir karar aldı. Ancak, bu talebe rağmen çatışmalardaki yoğunluk azalmadı ve son altı ay içinde ölü ve yaralı sayısında bir düşüş gözlenmedi.

ABD, İngiltere ve AB gibi ülkeler Hamas'ı "terör örgütü" olarak tanımlıyor. Bu tanım, çatışmanın uluslararası boyutunu da etkiliyor.

Saldırılar sırasında 253 kişi rehin alındı ve bunlardan 130'u hala Gazze'de tutuluyor. İsrailli yetkililere göre, rehinelerden 34'ü öldü.

İsrail ordusu, çatışmaların başlangıcından bu yana 600'den fazla askerin öldüğünü bildirdi. En az 254 askerin ölümü, İsrail'in Gazze'ye kara saldırılarını başlatmasından sonra gerçekleşti.

Gazze'de ise, Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), çatışmaların 175. günü itibarıyla en az 32 bin 623 kişinin öldüğünü ve 75 bin 92 kişinin yaralandığını açıkladı. Gazze Sağlık Bakanlığı ise çatışmaların 178. günü itibarıyla, çoğunlukla kadın ve çocuk olan en az 32 bin 916 kişinin öldüğünü bildirdi.

BM'nin bir raporunda, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nde yaklaşık 9 bin kadın ve çocuğu öldürdüğü tahmin ediliyor. Ancak, enkaz altında bulunan cesetler nedeniyle bu sayının daha da artabileceği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), çatışmaların başlangıcından bu yana 13 bin çocuğun öldüğünü rapor etti.

BM'ye göre kuşatma altındaki Gazze'de 2,3 milyondan fazla kişilik nüfusunun yüzde 85'i altyapının yok edildiği, gıda, su, yakıt ve elektrik sıkıntısı çekilen bölgelerdeki evlerini terk etmek zorunda kaldı.

ABD Başkanı Joe Biden gibi bazı siyasetçiler, Filistin Sağlık Bakanlığı'nın verilerini sorgulamış olsa da, Dünya Sağlık Örgütü verilerin güvenilir olduğunu belirtiyor. Bu çatışma, sivillerin acı çektiği ve insani krizin derinleştiği bir trajedi olarak devam ediyor.

GAZETECİLERİN VE YARDIM ÇALIŞANLARININ ÖLÜMLERİ

Uluslararası Gazeteciler Federasyonuna (IFJ) göre 99 Filistinli gazeteci ve medya çalışanı, 4 İsrailli ve 3 Lübnanlı gazeteci öldürüldü.

Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (IFJ) raporunda da 16 gazetecinin yaralandığı, dördünün kaybolduğu ve 25'inin Gazze Savaşını haber yaparken tutuklandığı belirtildi.

Gazze'den haber yapmak isteyen gazeteciler, sadece İsrail Ordusu'na iliştirilmiş bir şekilde girmeleri ve ordunun kurallarına uymayı kabul etmeleri durumunda bölgeye gidebiliyor.

Bu koşullar arasında İsrail askerleriyle kalmak ve yayınlanmadan önce haberleri onaylatmak da var.

ABD'nin fonladığı yardım çalışanlarına karşı girişilen şiddet olaylarının kaydını tutan Yardım Çalışanı Güvenlik Veri Tabanı'na göre Ekim'den bu yana Gazze'de 196'dan fazla yardım çalışanı öldürüldü.

Savaşın başlangıcından bu yana öldürülenlerin çoğu, Gazze'deki en büyük yardım operasyonunu yürüten UNRWA'da çalışıyordu.

En son gıda yardım kuruluşu World Central Kitchen'da (WCK) çalışan yedi kişi Gazze'de İsrail'in hava saldırısında öldürüldü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar