İsrail ateşkes yerine savaşı tercih etti: Yüzlerce ölü ve yaralı var

1 Aralık 2023

Güncelleme: 2 Aralık 2023

A
A

İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes sona erdi. İsrail, güvenli bölge olacağını iddia ettiği Gazze Şeridi’nin güneyine de kapsamlı saldırı başlattı ve savaş alanı ilan etti.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların 49'uncu günü olan 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) devreye giren 4 günlük insani aranın ardından başlayan rehine takası sürüyor. Ateşkes önce 2 gün, sonra 1 gün daha uzatılarak 7 güne çıkaıılmıştı.

Anlaşmanın 1 gün daha uzatılması için görüşmelerin sürdüğü 7. günün son anlarında İsrail ile Hamas tarafından duyurulduğu haberleri servis edilmişti. İsrail tarafının tüm seçenekleri reddetmesiyle ateşkes süresi bitti.

 ATEŞKES SONA ERDİ, SAVAS ÇIKTI

İsrail, güvenli bölge olacağını iddia ettiği Gazze Şeridi’nin güneyine de kapsamlı saldırı başlatma sinyali vererek en büyük yerleşim yeri Han Yunus’u savaş alanı ilan etti.

109 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında en az 109 Filistinli hayatını kaybetti. İsrailli yetkililer, Hamas'ın elinde esir tuttuğu 10 kadını serbest bırakması durumunda Gazze'de insani aranın bir gün daha uygulanabileceğini duyurdu.

Hamas’ın Lübnan’daki yetkilisi Halil el-Hayye de İsrail'in "insani aranın" uzatılması için Hamas'ın yaptığı tüm teklifi reddettiğini ancak kadın askerlerin serbest kalması için ısrar ettiğini söyledi.

İSRAİL TÜM GÜCÜYLE SALDIRACAK

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "tüm güçleriyle" abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırmayı sürdüreceklerini belirtti.

Netanyahu, İsrail ordusunun "insani ara"nın ardından Gazze’ye yönelik saldırılarına ilişkin X sosyal medya platformundan yazılı açıklama yaptı.

İsrail güçlerinin "Gazze’de ilerlediğini" aktaran Netanyahu, "Hamas’ın yok edilmesi, Gazze’deki esirlerin tamamının serbest bırakılması" başta olmak üzere tüm hedeflerine ulaşıncaya kadar "tüm güçleriyle" saldırılara devam edeceklerini ifade etti.

ATEŞKESİN 7. VE SON GÜNÜ 

iki İsrailli akşam saatlerinde rehine daha serbest bırakılarak Gazze'de Kızılhaç'a teslim edildi.

Şu ana kadar Gazze Şeridi'nden 75 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de 210 Filistinli esir serbest bırakıldı.

6. TAKAS ÇARŞAMBA GECESİ: 44 ESER SERBEST

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden 10 İsrailli kadın ve çocuk esir ile 4 Taylandlının Uluslararası Kızılhaç Komitesi konvoyuna teslim edildiğini duyurdu.

İsrail’in 30 kadar Filistinli serbest bırakıldı. Serbest bırakılan Filistinli esirlerden 15'nin çocuk, 15'nin kadın olduğu açıklandı.

TAMİMİ DE SERBEST BIRAKILDI

İsrail hapishanelerinden serbest bırakılması beklenen esirler arasında “Filistinli cesur kız” olarak bilinen Ahed Tamimi de bulunuyor.

ANLAŞMA UZATILDI

Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda insani aranın 1 gün daha uzatılması için karar alındı.

5. TAKAS SALI GECESİ: 42 ESİR SERBEST BIRAKILDI

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid el-Ensari İsrail ile Hamas arasındaki esir takası mutabakatına ilişkin açıklama yaptı.

Ensari, Gazze’de bulunan 10 İsrailli esirin ülkelerine getirilmek üzere Kızılhaç yetkililerine teslim edildiğini belirtti.

Öte yandan İsrail ordusu, 10'u İsrailli ve ikisi yabancı uyruklu olmak üzere 12 esirin Kızılhaç'a teslim edildiğini doğruladı.

İsrail'de hapishanelerdeki 30 Filistinli'nin serbest bırakıldığını duyurdu. Mahkumların Batı Şeria'daki Ofer Hapishanesi'nden ve Kudüs Gözetim Merkezi'nden bırakıldığı bildirildi.

Katar da serbest bırakılan Filistinlilerin 15'inin kadın, 15'inin de çocuk olduğunu açıkladı.

Son gelişmelerle birlikte Gazze Şeridi’nde insani aranın başlamasından bu yana Hamas tarafından 60 İsrailli ile en az 21 yabancı uyruklu esir serbest bırakılmış oldu. 

İsrail tarafından serbest bırakılan Filistinli tutuklu sayısı da 180’e ulaştı.

4. TAKAS PAZARTESİ GECESİ: 44 ESİR SERBEST BIRAKILDI

İsrail ordusu Hamas tarafından serbest bırakılan 11 esirin ülkeye döndüğünü açıklarken, esirlerin sağlık kontrolünün ardından aileleri ile buluşacağı bildirildi. Hamas tarafından yapılan açıklamada ise 3 kadın ve 30 çocuk Filistinli mahkumun İsrail hapishanelerinden serbest bırakıldığı belirtildi.

HAMAS: ATEŞKES AYNI ŞARTLAR ALTINDA 2 GÜN DAHA DEVAM EDECEK

Hamas yaptığı 27 Kasım'da yaptığı açıklamada Katar ve Mısır'la, "insani ara"nın aynı şartlar altında 2 gün daha uzatılması konusunda mutabakata varıldığını açıkladı.

3. TAKAS PAZAR GECESİ: 56 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

Hamas, 13 İsrailli, 3 Taylandlı ve 1 Rus rehineyi Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne teslim etti. İsrail ordusu 14 İsraillinin serbest bırakıldığını açıkladı. Rus vatandaşı aynı zamanda İsrail vatandaşı da olduğu için bu rakamın 14 olarak açıkladı.

İsrail'in de Filistinli 39 rehinenin serbest bırakmasının ardından takas 3. takas işlemi sona erdi. 39 kişinin tamamın ise çocuk yaşta.

Hamas’ın resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çabalarına ve Rusya'nın Filistin davasını destekleme konusundaki tutumuna yanıt olarak, İslami Direniş Hareketi Hamas, Rus vatandaşlığına sahip bir tutukluyu serbest bıraktı" denildi.

2. TAKAS CUMARTESİ GECESİ: 56 KİŞİ SERBEST KALDI

İsrail ile Hamas arasında yapılan anlaşma gereği, Gazze’deki 13 İsrailli ve 4 Taylandlı toplam 17 rehine daha Cumartesi gecesi serbest bırakıldı. Bu 13 kişinin içerisinde yaşları iki, dört, altı ve dokuz olan dört çocuk ve 85 yaşında bir kadın da bulunuyor.

İsrail hapishanelerinde esir bulunan 39 Filistinli de bu sabah Batı Şeria'da serbest bırakıldı.

Katarlı bir sözcü 39 Filistinli esirden 33'ünün çocuk,6'sının kadın olduğunu söyledi.

ATEŞKES SÜRERKEN...

İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'ya dün geceden sabaha düzenlediği baskınlarda en az altı Filistinli öldürüldü.

KASSAM TUGAYLARI, İSRAİL İLE ÇATIŞMALARDA 4 KOMUTANININ ÖLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları sırasında 4 komutanının hayatını kaybettiğini duyurdu.

Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, biri Askeri Konsey üyesi Ahmed el-Gandur (Ebu Enes) olmak üzere, Vail Receb, Rafet Selman, Eymen Sıyam'ın çatışmalarda yaşamını yitirdiği kaydedildi.

"Komutanlar, Aksa Tufanı sırasında çeşitli cephelerde kahramanca ve şerefle şehit oldular" denilen açıklamada, söz konusu komutanların vefatlarına ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

Açıklamada ayrıca, "Kanları mücahitlerimize nur, işgalcilere de ateş olsun diye komutanlarımızın yolunu takip edeceğimize dair Allah'a söz veriyoruz" ifadelerine yer verildi.

1. TAKAS CUMA GECESİ: 63 KİŞİ SERBEST KALDI

Cuma günü Gazze’deki 13 İsrailli, 10 Taylandlı ve bir Filipinli olmak üzere toplam 24 rehine serbest bırakıldı.

Bu 13 kişinin içerisinde yaşları iki, dört, altı ve dokuz olan dört çocuk ve 85 yaşında bir kadın da bulunuyordu.

İsrail hapishanelerinde eser bulunan 39 Filistinli de Batı Şeria’da serbest bırakıldı. Büyük kısmı hüküm giymemiş bu 39 kişi içerisinde 24 kadın ve 15 erkek çocuğu bulunuyordu.

İNSANİ YARDIMLAR GAZZE'YE ULAŞIYOR

 Birleşmiş Milletler, rehine takası sırasındaki duraklamanın Gazze üzerinden yapılan insani yardımları arttırma imkanı verdiğini duyurdu. 

Refah sınır kapısına 200 kamyon gönderildi, Gazze'deki kabul noktasında 137 kamyon mal boşaltıldı.

Dört tank yakıt ve dört tank yemeklik gaz Mısır'dan Refah geçişi yoluyla Gazze Şeridi'nin güneyindeki BM insani yardım kuruluşlarına aktarıldı. 

BM açıklamasında 129.000 litre yakıtın Gazze'ye girdiği belirtildi.

İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden yapılan açıklamada cumartesi günü Gazze'nin kuzeyine 61 kamyon yardım ulaştırıldığı ve bunun 7 Ekim'den bu yana en büyük sayı olduğu kaydedildi.

Tel Aviv, Hamas tarafından serbest bırakılan her 10 rehine için çatışmalara verilen dört günlük aranın bir gün daha uzatılacağını duyurdu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar