Dünyanın gözü İsrail'de: İran, İsrail'e 1 Nisan olayına karşılık İHA saldırıları başlattı

14 Nisan 2024

Güncelleme: 14 Nisan 2024

A
A

İsrail'in İran'ın Şam konsolosluğuna 1 Nisan'da düzenlediği hava saldırısına misilleme yapacağını söyleyen İran, dün insansız hava araçlarıyla İsrail'e saldırı başlattı. İsrail, savaş kabinesini toplarken, Beyaz Saray İsrail'e desteğini açıkladı.

ZgotmplZ

İran, dün akşam İsrail'e insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlattı.

İran devlet televizyonunun haberinde, "Devrim Muhafızları Ordusunun, işgal altındaki bölgelerdeki hedeflere yönelik insansız hava aracı operasyonu birkaç dakika önce başladı." ifadesine yer verildi.

İSRAİL AÇIKLADI

İsrail ordusu, İran'ın İsrail'e 100'ü balistik füze olmak üzere yaklaşık 290 füze ve kamikaze insansız hava aracı (İHA) ile saldırdığını bildirdi.

İsrail kamu yayın kuruluşu KAN'ın ordudan aktardığı bilgiye göre, İran, dün gece yaklaşık 100 balistik füze, 30 seyir füzesi ve 160 kamikaze İHA ile İsrail'e saldırı düzenledi.

İran'ın saldırısına eş zamanlı olarak, İsrail'e Lübnan'dan da yaklaşık 40, Yemen ve Irak'tan da bireysel olarak füze ve İHA fırlatıldığı belirtildi.

İsrail saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıkladı.

ABD KARŞILIK VERDİ

Suriye-Ürdün sınırındaki iki üste konuşlanan ABD güçleri, yüzlerce hava savunma füzesi ile onlarca insansız hava aracını (İHA) hedef aldı.

KAPATILAN HAVA SAHALARI TEKRAR AÇILDI

Lübnan ve Irak, İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan insansız hava aracı (İHA) saldırılarının ardından hava sahalarını kapattıklarını duyurmuştu.

Irak, Ürdün ve Lübnan'dan yapılan son açıklamaya göre ise, tüm uçuşlara kapattıkları hava sahalarının yeniden açıldığı belirtildi.

İSRAİL SAVAŞ KABİNESİ TOPLANDI

İsrail'de savaş kabinesi başkent Tel Aviv'de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun başkanlığında toplandı. Kabine, İran'dan başlatılan İHA saldırısını ele aldı.

İRAN: "KARŞILIK VERDİK"

İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, İsrail'in İran'a saldırması için hava ve kara sahasını açan ülkelere kararlılıkla cevap verileceğini belirtti.

İran'ın BM Daimi Temsilciliği, X hesabından yaptığı açıklamada, İran'ın İsrail'e hava saldırısını değerlendirdi.

İran'ın, BM Anlaşması'nın 51'inci maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını uyguladığı kaydedilen açıklamada, İran'ın askeri karşılığının "Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik misyonuna yönelik saldırganlığına karşılık" olduğu bildirildi.

Açıklamada, "Bu iş şu an sonuçlandı sayılır. Eğer İsrail bir hata daha yaparsa İran'ın karşılığı daha ağır olacaktır." ifadesi kullanıldı.

Çatışmanın İran ile İsrail arasında olduğu belirtilen açıklamada, "ABD bundan uzak durmalı." değerlerdirmesi yapıldı.

ABD: İSRAİL'İN GÜVENLİĞİNE DESTEĞİMİZ TAM

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Watson, açıklamasında, "İran, İsrail'e karşı bir hava saldırısı başlattı. Başkan Biden'ın mesajı net: İsrail'in güvenliğine olan desteğimiz sarsılmaz. ABD, İsrail halkının yanındadır ve İran'dan gelen tehditlere karşı onların savunmalarını desteklemektedir." ifadelerini kullandı.

GUTERRES'TEN, SALDIRGANLIĞIN SOL BULMASI ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarını kınadı, bölgede saldırganlığın derhal son bulması ve tüm taraflara sükunet çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri, ne Orta Doğu'nun ne de dünyanın yeni bir savaşı kaldırabileceğini sözlerine ekledi.

AB VE AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN KINAMALAR

Avrupa Birliği, İngiltere, Fransa, Hollanda, Danimarka, Almanya ve İtalya, İran'ın İsrail'e hava saldırısını kınadıklarını duyurdu.

İSRAİL'DEN, SALDIRININ SONA ERDİĞİ SİNYALİ

Diğer yandan İsrail ordusu bugün açıklama yaparak, ülke halkına yönelik daha önce yayınladığı sığınma yerleri bulmak için hazırlık yapma uyarısını kaldırdığını açıkladı.

Bu açıklama, İran’dan füze ve dron ateşinin sona erdiğinin sinyali olarak yorumlandı.

BM GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANACAK

İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarını görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyini (BMGK) acil toplantıya çağırdıklarını belirtti.

Öte yandan BMGK'den yapılan açıklamada, İran'ın İsrail saldırılarını görüşmek üzere pazar günü ABD yerel saatiyle 16.00'da toplanılmasına karar verildiği kaydedildi.

THY VE PEGASUS SEFERLERİ İPTAL ETTİ

Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayollarının, İran ve İsrail arasındaki gerilim ve komşu ülkelerin hava sahasını kapatması nedeniyle bu gece ve yarın İran, Ürdün, Irak ve Lübnan'a yapacağı seferler iptal edildi.

İRAN-İSRAİL GERİLİMİ

İsrail, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail ise İran'ın saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar