İşçi kanadı yüzde 50 istedi, işveren yüzde 34'ü işaret etti

28 Kasım 2023

Güncelleme: 28 Kasım 2023

A
A

Çalışanın gözü bu masada... İşçi kanadı üçüncü asgari ücret için toplanıldığını düşünürken, hükümet ve işveren komisyonun yeni yıldaki asgari ücreti belirleyeceğini açıkladı. Ücret beklentileri arasında ise uçurum var...

ZgotmplZ

Ülkenin en önemli gündem maddelerinden biri yeni asgari ücret.

İşçi kanadının yılın üçüncü asgari ücretinin belirlenmesi için yaptığı çağrı üzerine taraflar bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bir araya geldi.

Ancak işçi kanadının beklediğinin aksine hükümet, Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplantısının yeni yıldaki asgari ücreti belirlemek için gerçekleşeceğini açıkladı.

Bakanlıktaki komisyon toplantısında taraflar arasındaki fikir ayrılıkları, yapılan açıklamalara yansıdı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, “Ne asgari ücretteki hayat pahalılığı yüzde 25’tir ne de yüzde 48.50’dir.” dedi ve İstatistik Kurumu ve Devlet Planlama Örgütü’nün verileri ışığında asgari ücretin belirlenmesi temennisini dile getirdi.

Her iki kurumun hayat pahalılığına ilişkin istatistiklerini 10-15 gün içerisinde açıklaması bekleniyor.

Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova, Ocak ayında kamu maaşlarına yüzde 48.5 buçuk oranında hayat pahalılığı uygulanacağını açıklamıştı.

İşçi kanadı da bu açıklamayı referans göstererek, yüzde 50'lik artık beklentisini dile getirdi.

İşçi tarafını temsilen masada bulunan Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu, aralık sonu itibarı ile öngörülen yüzde 48.50’lik oranın yüzde 50’ye yuvarlanmasıyla asgari ücretin oy birliğiyle belirlenebileceğini kaydetti.

İşveren tarafını temsilen Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun ise Maliye Bakanı’nın açıkladığı yüzde 48.50 rakamı “afaki” olarak niteledi.

Arhun, ocaktan bugüne hayat pahalılığının getirilmesini ve ona göre hesaplama yapılmasını isteyerek, rakamın yüzde 67 civarında olduğunu, yüzde 30 kusurunun Temmuz’da verildiğini, kalan hayat pahalığının ise kendiliğinden ortaya çıktığını söyledi.

Temmuz'da asgari ücrete artış miktarı yüzde 33.47 olmuştu.

Arhun'un bu açıklamasına göre, işveren yüzde 34'e razı. Bu da 5 bin 300 TL gibi bir artışa denk düşüyor. Diğer bir değişle, Arhun'un işaret ettiği oran taban olarak kabul edilse bile net 15 bin 750 TL olan asgari ücret 21 bin TL düzeyine yükselecek.

Sorular üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, “Devletin belirleyeceği hayat pahalılığı bizim taban fiyatımız olacak.” dedi.


Ülkede asgari ücret 1 Temmuz'dan bu yana aylık brüt 18 bin 103, net 15 bin 750 TL olarak uygulanıyor.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), ekim ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırının bir önceki aya göre 398 TL birden artarak, 17 bin 472 TL'ye yükseldiğini duyurmuştu.

Ülkede yıllık enflasyon ekim ayında yüzde 78.60 olarak açıklanmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar