Hayvancıların isteği: İthal et yasaklansın, süt fiyatı dövize endekslensin!

6 Mayıs 2024

Güncelleme: 6 Mayıs 2024

A
A

Hayvan Üreticileri, Tarım Bakanlığı ile Başbakanlık önüne siyah çelenk bırakarak hükümete bir hafta süre tanıdı. Birlik, bir litre sütün maliyetinin belirlenmesini, girdi maliyetlerinde indirim yapılmasını ve ithal et kararının iptalini istiyor.

ZgotmplZ

Yüksek et fiyatlarındaki tartışmalar sürüyor.

Kasaplar, ithal ete izin verilmesini ve tüketicilerin daha ucuza et alabilmesinin sağlanmasını istiyor. Hayvan üreticileri ise ithal etin kendilerini etkileyeceğini savunarak karşı çıkıyor.

SİYAH ÇELENK BIRAKILDI

Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Başbakanlık önüne siyah çelenk bırakarak hükümete pazartesi gününe kadar süre tanıdı.

Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, başkent Lefkoşa'da araçlı eylem uyarısında bulunarak ve bazı taleplerde bulundu.

Naimoğulları, bir litre sütün maliyetinin belirlenmesini, girdi maliyetlerinde indirim yapılmasını ve ithal et kararının kaldırılmasını talep etti. 

''İTHAL ET NİTELİKSİZDİR''

Naimoğulları, yapılan basın açıklamasında, taleplere yeterince cevap verilmediğini belirterek, bugünkü açıklamanın bir uyarı olduğunu ifade etti. Üreticinin sorunlarının görmezden gelindiğini dile getiren Naimoğulları, Bakanlar Kurulu'nun ithal ete izin verdiğini ve niteliksiz ete izin verdiğini söyledi.

Hayvanların randevu ile satılmaya başlandığını belirten Naimoğulları, kasaplardan ellerinde inek kaldığı için yalvardıklarını ve bir senedir canlı hayvan fiyatının değişmediğini dile getirdi.

Naimoğulları, Tarım Bakanı'nın görevinin üreticinin haklarını korumak olduğunu ve üreticinin zarar etmemesi için çalışması gerektiğini ifade etti.

Naimoğulları, kasaplara ellerinde inek kaldığı için yalvardıklarını, Bakanlar Kurulu’nda alınan ithal et kararının gerekçesinin açıklanması gerektiğini ifade etti.

Naimoğulları, ''halk ucuza et yemek istiyorsa, süt içmek istiyorsa bu görev Ekonomi Bakanlığı’nın, Maliye Bakanlığı’nındır'' şeklinde konuştu.

Naimoğulları, ayrıca hayvan üreticisinin suçlanmasına karşı çıkarak, hayvancının aylardır aynı fiyata hayvan sattığını ve suçlu olmadığını belirtti. Üreticinin yaşadığı mali zorluklara dikkat çeken Naimoğulları, hükümetin bu konuda zamanında müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.

“İthal ete izin verilmezse ülkede üç ayda et kalmaz” söylemine de yanıt veren Naimoğulları, ülkede 270 bin tane canlı koyun-keçi, bunun yanında 77 bin tane büyükbaş olduğunu söyledi.

Naimoğulları’nın konuşması sırasında, bir üretici sinek ilacının 10 bin TL olduğunu belirterek, bu duruma tepki gösterdi.

“ÇİĞ SÜT FİYATI DÖVİZE ENDEKSLİ OLMALI”

Maliyetlerinin döviz, gelirlerinin ise Türk Lirası olduğunu ifade eden Naimoğulları, “Çiğ süt fiyatı dövize endeksli olmalı” diyerek, 10 ayda süte iki lira zam yapılmasını eleştirdi. Birlik Başkanı Naimoğulları, 10 aylık hayat pahalığının ise yüzde 107 olduğunu söyledi.

Beklemekten usandıklarını belirten Naimoğulları, bir ton suyu 21.5 TL’ye aldıklarını kaydetti. Mustafa Naimoğulları, “Çıksınlar, karar alsınlar, her şeyi ithal yapsınlar bizi de 100’er bin TL maaşla memur yapsınlar” dedi.

Güney Kıbrıs’ta domuz eti ve niteliksiz etin ucuz olduğunu kaydeden Naimoğulları, kasapta da, markette de aynı fiyat olduğunu çünkü denetim olduğunu ifade etti.

BİR HAFTA SÜRE VE ARAÇLI EYLEM UYARISI

Üreticilerin bekleme süresinin sona erdiğini ve pazartesi günü eylem kararı alacaklarını belirten Naimoğulları, gerekirse uzun süreli araçlı eylem yapacaklarını ifade etti. Naimoğulları, sektörde 50 bin kişinin ekmek yediğini ve bu sektöre daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar