Benzine 2, euro diesele 4 TL birden zam yapılacak

10 Mart 2022

Güncelleme: 11 Mart 2022

A
A

Petrol fiyatlarındaki sert düşüş dün akşam yapılması planlanan 6 ila 9 TL'lik zammın önüne geçti. Ancak sektör kaynakları zammın kaçınılmaz olduğunu ve bugün benzine 2, euro diesele 4 TL zam yapılacağını açıkladı.

ZgotmplZ MYK Haber

Akaryakıt fiyatlarına gece yarısından itibaren geçerli olacak şekilde büyük zam yapılması bekleniyor.

MYK Para'nın sektör kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre, zammın, benzin ve euro diesele yaklaşık 6 ila 9 TL aralığında dün yapılması planlanıyordu. Ancak Brent petroldeki sert düşüş nedeniyle zam kararı alınmadı.

Aynı kaynaklar, zammın kaçınılmaz olduğunu vurgularken, bugün kararın açıklanacağını belirtti.

Yapılacak zam miktarının ise benzinde 2, euro dieselde ise 4 TL olacağı kaydedildi.

"POPÜLİST YAKLAŞIMA GEREK YOK, ZAM ZORUNLULUK..."

MYK Para'nın konuştuğu kaynak, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Dün akşam benzinde 4 dolar (5.9 TL) ve mazotta 6 dolar (8.85 TL) olarak zam kararı verildi. Dün akşamki uluslararası görüşmeler, OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) ülkelerinin 'Üretimi arttırıyoruz.' açıklamaları ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin ‘Ben taviz vermeye hazırım.’ çıkışı sonrasında Brent* petrolün fiyatı düştü. Bu şekilde olunca Türkiye de, uygulanacağı açıklanan zammı geri çekmek zorunda kaldı. Şimdi yeni ayarlamalar yapılmaya çalışıyor.

Akaryakıta zam ülkemizde de dün uygulanacaktı fakat geri çektik, bugün yeni rakamlar üzerinden hesaplamalar yapılacak ve zam gerçekleştirilecek. Yüzde 99 zam olmak zorunda, şu anda dolum tesislerinden yakıt alamıyoruz. Türkiye'de benzin ve motorin 20-23 TL aralığında. Biz de zaten benzini Türkiye'den alıyoruz. Popülist yaklaşıma gerek yok, realite bu. Bugün 2 TL benzine, 4 TL mazota zam yapılacağını düşünüyorum."

KKTC'de akaryakıt ürünlerine son 10 ayda 12 zam yapıldı.
BRENT PETROL SERT DÜŞMÜŞTÜ

Dün sabah 130,31 dolardan açılan Brent petrolün varil fiyatı, arz endişelerinin hafiflemesiyle akşam saatlerinde uluslararası piyasalarda 110,77 dolara gerilemişti. Brent petrol bugün 112 dolar seviyesinde (1652 TL) işlem görüyor.

Brent petrol, 7 Mart Pazartesi günü varil başına 139 dolar ile yaklaşık sok 14 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

* Kuzey Denizi'nden çıkarılan Brent petrol, genel olarak piyasaların yakından takip ettiği, dünya petrol piyasasına yön veren yakıttır. İçeriğinde bulunan düşük sülfür nedeniyle işlenmesi ve benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Çıkaran şirket Shell tarafından "Brent Goose" olarak adlandırılmıştır.

TÜRKİYE'DE GÜNDÜZ GELEN ZAM AKŞAM GERİ ÇEKİLMİŞTİ

Türkiye’de dün benzine 79 kuruş, motorine 2 lira 25 kuruş zam yapılacağı açıklanmış ancak petrol fiyatlarında akşam saatlerinde ani düşüş sonrası bu zam geri çekilmişti.

KKTC'DE ÜÇ AYDA ÜÇ ZAM... SON FİYATLAR NE DURUMDA?

KKTC'de 2022'de toplam üç zam yapıldı.  Son zam 3 Mart'ta geldi. Ülkede akaryakıt ürünlerini güncel fiyatı şöyle:

  • 95 oktan kurşunsuz benzin 14.73 TL, 98 oktan kurşunsuz benzin 14.97 TL, euro diesel 14.62 TL, gazyağı ise 14.13 TL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar