"Ayrımcı" Gardiyanoğlu sözünü tutmadı: Otomatik HP artışı asgari ücretliye neden verilmedi?

26 Mart 2024

Güncelleme: 26 Mart 2024

A
A

Meclis, dört ayda bir otomatik hayat pahalılığını kamudaki maaşlara yansıtma kararı alırken, verilen sözlere rağmen asgari ücretlinin dışarıda bırakılmasına işçi kanadı tepki gösterdi, Bakan Sadık Gardiyanoğlu'nu "ayrımcı" olarak niteledi.

ZgotmplZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu (solda) ve Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu, asgari ücret konusundaki sözünü tutmadığı gerekçesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu'na tepki gösterdi.

Meclis Genel Kurulu'nda dün oybirliği ile kamu görevlilerinin ve kamudan maaş çekenlerin hayat pahalılığı (HP) ödeneğinden yılda üç kez yararlanmasını öngören Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı kabul edilmişti. Asgari ücretli ise kapsam dışında bırakılmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gardiyanoğlu, ortak uzlaşı zemininde işveren ve işçi tarafını da buluşturabilirse, gelecek hafta asgari ücret masasını toplayacaklarını açıklamıştı.

ASGARİ ÜCRETLİYE OTOMATİK HP ARTIŞI NEDEN VERİLMİYOR?

Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, “Çalışma Bakanı önümüzdeki hafta asgari ücret masasını toplayacağını açıklıyor. Masayı toplamak marifet değildir. Önemli olan verilen sözleri tutmaktır. Verilen söz neydi? Asgari ücretin de hayat pahalılığı oranından otomatik olarak artmasını sağlayan yasal düzenlemeyi yapacaklardı. Yasa neden düzenlenmiyor?” ifadelerini kullandı.  

Serdaroğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:  

“Hayat pahalılığının maaşlara yansıtılması bir maaş artışı değildir. Sayın Çalışma Bakanı, gelecek hafta masayı toplayacağını söylüyor. Önemli olan masayı toplamak değil hayat pahalılığını otomatik olarak maaşlara yansıtmaktır. Çalışma Bakanı’ndan bizim beklentimiz bütün maaşlara hayat pahalılığı otomatik olarak yansırken, bunun asgari ücrete de yansımasıydı. Bu denli yüksek enflasyonun baş gösterdiği bir dönemde Meclis Alt Komitesi’nde hayat pahalılığının kamuda dört ayda bir maaşlara yansıtılması karara bağlanırken, asgari ücreti kapsam dışı bıraktılar. Çalışma Bakanlığı, yılın ilk asgari ücretini belirlerken bunun için söz vermesine rağmen asgari ücreti de içine alacak gerekli yasal düzenleme yapılmamıştır. Bu yapılan yanlıştır, ayrımcılıktır, asla kabul edilemez.”    


Ülkede asgari ücret, Asgari Ücret Saptama Komisyonu tarafından belirleniyor. Yasaya göre komisyon yılda 3 kez toplanabiliyor.

Devlet, işçi ve işveren tarafından eşit sayıda toplam 15 temsilciden oluşan komisyon, yeni yılın ilk asgari ücretini aylık brüt 27 bin 587 TL, net ise 24 bin TL olarak belirlemişti. 

Kamuya ocak ayının ardından mayıs ve eylülde iki kez daha HP ödeneği verilecek. HP ödenekleri, 1 Ocak 2024'ten itibaren, İstatistik Kurumu'nun Tüketici Fiyatları Genel Endeksi'ndeki aralık ayında oluşacak artışa göre hesaplanacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar