KTÖS, eğitim binalarının güvenliğine dikkat çekti: Acil ve etkili adımlar atılmalı

8 Şubat 2024

Güncelleme: 8 Şubat 2024

A
A

KTÖS, okul güvenliği hakkında bakanlık ve hükümeti eleştirerek, konuyla ilgili acil adım atılmasını istedi.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığı’nı “okul güvenliği” konusunda eleştirdi ve okul binalarının güvenliğini sağlamak için acil ve etkili adımlar atmaya çağırdı.

KTÖS Başkanı Burak Maviş yazılı açıklama yaparak, deprem sonrası teste tabi tutulan okul binalarıyla ilgili bilgi verdi.

Yıkım kararı alınan okullar için acil eğitim planı hazırlanmasını; binasının güçlendirilmesi kararı alınan okullarda ise sürecin şeffaf ve kapsamlı olmasını isteyen Maviş, eğitimde nitelik ve okulda güvenliğin her öğrencinin, öğretmenin ve okul çalışanının hakkı olduğuna vurgu yaptı.

Maviş, ancak ülkedeki eğitim binalarının durumunun, bu temel hakların ihlal edildiğini gösterdiğini savundu.

TESTE TABİ TUTULAN OKULLARIN DURUMU

KTÖS Başkanı Maviş, deprem sonrası teste tabi tutulan okullar hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Yapı malzeme testleri ve deprem performans analizi sonuçlanması ile 162 okulumuzdan 124'ünün 405 binası bu testlere ve analizlere tabi tutulmuştur. Okullarla ilgili ortaya çıkan sonuçlar ve projelerin paylaşılmasında çok geç kalınmaktadır. Maalesef, son olarak iki ilkokulumuz, Şht. Yalçın İlkokulu ve Çayırova İlkokuluna ait bazı binalarda ortaya çıkan güçlendirme yöntem ve maliyetleri yapılması gerekenin yıkım kararı alınmasını ortaya konmuştur.

Dahası, Eğitim Bakanlığı'nın, uzman mühendislerin görüşlerine rağmen yıkım yerine binaları güçlendirme yoluna gitme eğiliminde olduğu görülmektedir. Bu, potansiyel olarak öğrenci ve öğretmenlerimizi büyük risklere atmaktadır. Okul binalarının güvenliği, yüzeysel çözümlerle veya geçici önlemlerle sağlanamaz. Sendikamız için öğrenci ve öğretmenlerimizin can güvenliği söz konusu olduğu zaman hiçbir riske yer yoktur.”

Eğitim Bakanlığını ve hükümeti, okul binalarının güvenliğini sağlamak için acil ve etkili adımlar atmaya çağıran Maviş, bu süreçteki iki temel talebi de aktardı:

"Yıkım kararı alınan okullar için acil eğitim planı: Öğrencilerin ve öğretmenlerin mağdur olmaması için geçici eğitim alanlarının belirlenmesi ve gerekli tüm kaynakların sağlanması.

Şeffaf ve kapsamlı güçlendirme süreci: Güçlendirme kararı alınan okullarda uygulanacak işlemlerin, uluslararası standartlara uygun olarak ve uzman denetiminde gerçekleştirilmesi. Sürecin tüm aşamalarının kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılması."

Eğitimde güvenliğin tartışmaya açık bir konu olamayacağını belirten Maviş, Eğitim Bakanlığı ve hükümetin, öğrenci ve öğretmenlerin güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alması gerektiğini vurguladı ve KTÖS'ün, bu konuda gerekli adımlar atılana kadar mücadelesini sürdüreceğini de ekledi. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar