KKTC üniversitelerine bilim ve teknoloji desteği verecek TÜBİTAK, incelemeler için adada...

27 Kasım 2023

Güncelleme: 27 Kasım 2023

A
A

KKTC üniversitelerinin bilim ve teknoloji alanlarındaki projelerinin desteklenmesi amacıyla geçtiğimiz ay Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği protokolü imzalayan TÜBİTAK'tan Başkan Mandal öncülüğündeki bir heyet, incelemeler için adaya geldi.

ZgotmplZ
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ı ve beraberindeki heyeti kabul ederek görüştü.

Haber Merkezi

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, temaslarda bulunmak üzere KKTC’ye gelen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ı ve beraberindeki heyeti kabul ederek görüştü.

KKTC üniversitelerinin bilim ve teknoloji alanlarındaki projelerinin desteklenmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında geçtiğimiz ay Ankara'da iş birliği protokolü imzalanmıştı.

Başkan Mandal öncülüğündeki heyetin bu kapsamda incelemelerde bulunması bekleniyor.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu kabulde yaptığı konuşmada, imzaladıkları protokol ile KKTC’deki bilim insanlarının TÜBİTAK programlarına başvurabilmesinin, değerlendirme ve izleme sistemlerinden faydalanabilmesinin önünü açtıklarına dikkat çekti.

KKTC yükseköğrenimine verdikleri desteklerden ötürü TÜBİTAK’a ve Prof. Dr. Hasan Mandal’a teşekkürlerini de ileten Çavuşoğlu, bugün Hasan Mandal ile birlikte üniversite rektörlerinin de katılacağı bir değerlendirme toplantısı düzenleyeceklerini söyledi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise kendilerini kabul eden Çavuşoğlu’na teşekkür ederek, TÜBİTAK olarak KKTC’deki üniversitelerin bilim ve teknoloji alanında altyapılarını geliştirmek ve bu alanda yapacakları projelere destek vermekten memnuniyet duyduklarını söyledi.

PROTOKOL NELERİ İÇERİYOR?

İmzalanan protokol; her iki ülkenin mevcut yasa ve yönetmeliklerine uygun olarak, bilim ve teknoloji alanındaki iş birliğini teşvik etme ve destekleme amacı taşıyor.

Doğa bilimleri, mühendislik ve teknoloji, tıp ve sağlık bilimleri, tarım bilimleri ve veterinerlik ile sosyal ve beşeri bilimler alanlarında da iş birliği yapılması hedeflenen bu protokolle, KKTC’deki bilim insanlarının TÜBİTAK programlarına başvurabilmesinin, değerlendirme ve izleme sistemlerinden faydalanabilmesinin önünü açılacak. 

Başvurular ve değerlendirme süreçleri hakkındaki detaylar ise Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın oluşturacağı ortak komite tarafından belirlenerek duyurulacak. 

TÜBİTAK HAKKINDA

24 Temmuz 1963 tarihinde kurulan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan bir kuruluştur.

TÜBİTAK, bilim insanları, yurt içi ve yurt dışı akademik faaliyetleri burs ve ödüller ile desteklemekte, özendirmekte; üniversitelerin, kamu kurumlarının ve sanayinin projelerini fonlayarak, rekabet gücünün artırılmasını hedefler.

Tübitak'ın amaçları şöyle sıralanıyor:

  • Türkiye’de bilim ve teknoloji politikalarını belirlemek
  • Ar-Ge desteği vermek, özendirmek ve izlemek
  • Teknoloji-Geliştirme- Endüstriyel Araştırma ve yenilikleri desteklemek
  • Üniversite ve Sanayi ilişkilerini geliştirmek
  • Ulusal önceliklere bağlı olarak Araştırma-Teknoloji-Geliştirme çalışması yürüten Ar-Ge enstitüleri işletmek
  • Ar-Ge faaliyetleri için kolaylık ve teknik hizmet sağlayan birimler işletmek
  • Geleceğin bilim adamlarını keşfetmek
  • Bilimsel mükemmelliği teşvik etmeye yönelik yıllık ödüller vermek
  • Uluslararası bilimsel ve teknolojik işbirliklerini organize etmek
  • Bilimsel dergi ve popüler bilim kitapları yayımlamak

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar