Hocanın, yeni YÖDAK'ı anlattı

28 Mart 2024

Güncelleme: 28 Mart 2024

A
A

Prof. Dr. Aykut Hocanın, yükseköğretim alanında yaşanan usulsüzlüklere dikkat çekerek, YÖDAK'ın bu durumu ciddiyetle ele aldığını ve suistimal edenlere karşı kararlı olduğunu belirtti.

ZgotmplZ

Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nun (YÖDAK) yeni başkanı olan Prof. Dr. Aykut Hocanın, yükseköğretim alanında ortaya çıkan usulsüzlüklerin farkında olduğunu ve YÖDAK'ın bu konuda kararlı olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Aykut Hocanın, yükseköğretimin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) için önemini vurgulayarak, sektörün 1979'da Öğretmen Akademisi'nin kuruluşuyla başladığını ve daha sonra Doğu Akdeniz Üniversitesi ile büyümeye devam ettiğini belirtti.

YÖDAK'ın 2005 yılında yasa ile kurulduğunu dile getiren Hocanın, Kurumun planlama, denetleme, akreditasyon ve koordinasyon görevlerine sahip olduğunu açıkladı.

Akreditasyon işlemlerinin özerk bir yapıya kavuşturulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Aykut Hocanın, Türkiye'de olduğu gibi KKTC'de de akreditasyon işlemlerinin YÖDAK'tan bağımsız olarak yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Aykut Hocanın, son dönemde yaşanan yükseköğretimdeki usulsüzlüklerin güveni zedelediğini ve bu konuların ciddiyetle ele alınarak hukuki çerçevede çözülmesi gerektiğini belirtti. Sistemin fiili olarak denetlenebilir bir hale getirilmesinin önemine değinen Hocanın, yeni düzenlemelerin bu yönde olduğunu açıkladı.

YÖDAK'ın yükseköğrenimle ilgili görevlerini yerine getirebilmesi için veriye ihtiyaç duyduğunu belirten Prof. Dr. Aykut Hocanın, oluşturulacak veri sisteminin diploma güvenilirliğini artıracağını ve sistematik bir yapı oluşturacağını ifade etti.

Üniversitelerdeki programların açılma prosedürünü paylaşan Hocanın, bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK'a başvurulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'den öğrenci alacak programların YÖK tarafından da onaylanması gerektiğini dile getirdi.

YÖDAK'ın denetimlerini işlevsel hale getirecek yeni bir sistem kurulması için çalışmaların başladığını açıklayan Prof. Dr. Aykut Hocanın, YÖK ile iş birliği içinde olduklarını ve bu sistemin 4 ay içinde hazır olacağını öngördüğünü ifade etti.

Son olarak, YÖDAK'ın güçlendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Aykut Hocanın, kurumun altyapısının ve insan kaynağının yeterli olmadığını vurguladı ve bu konuda atılacak adımların önemine dikkat çekti.

“YENİ KURULACAK SİSTEM, YÖDAK’IN DENETİMLERİNİ İŞLEVSEL HALE GETİRECEK”

Türkiye’deki Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) sistemi benzeri bir sistemin ülkede de kurulması için YÖK ile çalışmaların başladığı, üniversitelerin bilgilendirildiği, hem yazılım, hem teknik hem idari işlemlerin başlatıldığı bilgisini veren Hocanın, 3-4 ay içinde sistemin verileriyle birlikte hazır olacağı öngörüsünü ortaya koydu ve mezunların da sisteme girileceğini aktardı.

Hocanın, bu çerçevede, 25 Mart Pazartesi günü YÖK heyeti ile bir araya geldiklerini de aktardı. Hocanın, oluşturulacak veri sistemine ilişkin YÖK’ten alınacak desteğin ülke yükseköğretimi açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Hocanın, YÖK’ten onay almış programların Türkiye’deki YÖKSİS’e zaten kaydedildiklerini de ekledi ve “Şimdi yapılacak olan tüm üniversitelerin programlarını, YÖK’ten bir programı bile onay almamış olanlar da dahil, YÖKSİS benzeri sisteme kaydettirmek.” dedi.

ACİL OLAN DENETİM MEKANIZMASI

“Şu anda acil durum kayıt tutulması ve denetleme kısmının yapılmasıdır.” diyen Hocanın, KKTC’de YÖK’ün teknik desteği ile kurulacak YÖKSİS benzeri yeni sistemin tüm yetki ve sorumluluğunun YÖDAK’ta olacağını vurguladı ve bu sistemin YÖDAK’ın denetimlerini işlevsel hale getireceğini inanç belirtti.

Yükseköğretimde gerekli tüm altyapının güncellenmesi, kaliteli denetim sistemlerinin oluşturulması, bilişim altyapısının günün koşullarına uyumlu bir yapıya kavuşmasını hedefleyen sistemle ilgili bilgi de aktaran Hocanın, verilerin üniversiteler tarafından sisteme girileceğini ve bu verilerle “öğrencinin ne zaman üniversiteye başladığı, ne zaman mezun olduğu, not dökümleri, gelen yabancı öğrencinin muhaceret kayıtları, her türlü istatistiki bilginin takibi ve belge güvenliği” gibi bilgilere ulaşılabileceğini kaydetti. Hocanın, “Bunun uzantısı olarak da bizim birimlerimize, İçişleri Bakanlığı’na, Muhaceret Dairesi’ne, askerlik tecil kurumlarına bu hizmetler, verinin okunarak yapılması sağlanacaktır. Dolayısıyla e- devlet yönünde de bir öneli adım atılacaktır.” dedi.

Sistemin devreye girmesiyle 4 yıllık üniversiteyi 4 yıldan az sürede bitirenleri bir çırpıda görebileceklerini ve verilere ulaştıkça daha etkin denetim yapabileceklerini anlatan Prof. Dr. Hocanın, sarsılan güvenin yeniden oluşmasının zaman istediğini, ancak süreci hassasiyetle yöneteceklerini vurguladı.

YÖK ile diyalog kurulması, heyetin adaya gelmesi ve çalışmaların başlamasının çok hızlı olduğunu belirten Hocanın, bunu yapılan üst düzey girişimlere bağlayarak, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi ve hükümete girişimleri dolayısıyla teşekkür etti.

Kurulacak sistem ile öğrencilere ve velilere kaliteli eğitim güvencesi verilmesinin; sistemi suistimal edenlerin, kanun dışı hareket edenlerin, yanlış yapanların tespit edilerek gerekirse sistem dışı bırakılabilmesinin mümkün olacağını belirten Hocanın, “YÖDAK olarak her alandaki denetim görevlerimizi yürütüp sistemin güvenilir, şeffaf olarak yapılanmasını sağlayacağız. Bizim ilkelerimiz yasallık ve hukuka uygunluk… Biz kararlarımızı da uygulamalarımızı da yasal çerçevede yürüteceğiz.” ifadelerini kullandı.

Ülkede dünya standartlarında üniversiteler olduğunu ve bunların yaşanan sıkıntılar nedeniyle itibar kaybı yaşamamaları gerektiğini vurgulayan Hocanın, hata yapanın en hızlı şekilde tespit edileceği ve tüm sistemin denetlenebilir kılınacağı bir sistem yaratmanın gerekliliğini vurguladı.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar