DAÜ-SEN: DAÜ'deki sorunun sebebi kötü yönetim

19 Şubat 2024

Güncelleme: 19 Şubat 2024

A
A

DAÜ-SEN, DAÜ'deki mali krizin uzun zamandır yaşandığını belirterek, sorunun çözülmesi için hükümeti göreve davet etti.

ZgotmplZ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN), Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde (DAÜ) yaşanan gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, DAÜ-SEN Başkanı Doç. Dr. Ercan Hoşkara, Genel Sekreteri Doç. Dr. Hamit Caner ve Mali İşler Sekreteri Prof. Dr. Sami Fethi hazır bulundu.

Toplantıda konuşan DAÜ-SEN Başkanı Ercan Hoşkara, DAÜ’de uzun süredir mali kriz ve idari sorunlar yaşandığını belirterek, bunun nedeni olarak ülkedeki yükseköğretimin değersizleştirilmesinin DAÜ’ye yansımaları ile DAÜ’nün kendi içindeki kötü yönetimini işaret etti.

“MALİ KRİZ SORUNU BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR”

DAÜ’nün mali krizini aşıp sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için uzun süredir hükümet, sendikalar ve üniversite yönetiminin çalışmalar yürüttüğünü anlatan, Hoşkara, "sekiz aydır bir protokol taslağı üzerinde konuşuyoruz. Zaman geçtikçe de aslında kapsamlı bir çözüme bir anlaşmayla ulaşamadığımız için sorun büyümeye devam ediyor” dedi ve hayat pahalılığı ile kıdem tazminatlarının arttığı örneğini verdi.

DAÜ'NÜN BUGÜNKÜ DURUMUNUN SEBEPLERİ

Hoşkara, DAÜ’nün geldiği durumun nedenini “fazla üniversite sayısı, değersizleştirilen yükseköğretim ve bunun dolaylı veya doğrudan DAÜ’ye yansımaları ile DAÜ’nün kendi içindeki verimsiz yönetimi ve buna seyirci kalınması” olarak iki başlıkla ele aldı.

2019 yılından beri oluşan bütçe açığının büyüyerek bugüne geldiğini belirten Hoşkara, gelinen noktada DAÜ’nün bir kriz yönetimine, uzlaşıya ve birlikteliğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.

"MAAŞLARI EŞİTLEMEKLE SORUN ÇÖZÜLMEZ"

Son dönemlerde DAÜ’deki sorununun maaş tartışmasına indirgendiğini üzülerek izlediklerini anlatan Hoşkara, “'Müsteşarla profesörü eşitlerse bu sorunu çözeriz’ gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Bu doğru bir algı değil, doğru bir noktaya da bizi götürmez. Mutlak surette bütünlüklü bakmak zorundayız” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, DAÜ'de en yüksek profesör maaşını en yüksek müsteşar maaşına eşitleyeceklerini açıklamıştı.

"HÜKÜMET İNİSİYATİF ALIP SORUNU ÇÖZÜM NOKTASINA TAŞIMALI”

Zaman geçtikçe ve müdahale geciktikçe sorunun büyümeye devam ettiği uyarısında bulunan Hoşkara, DAÜ’nün sorunlarını aşabilmek için, Milli Eğitim Bakanı, Bakanlar Kurulu ve Başbakanı inisiyatif alarak, bir anlaşmayla, bir protokol taslağıyla, toplu iş sözleşmesi düzeni içerisinde çözüm noktasına taşımaya davet etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar