24 Kasım'a öğretmenlerin eylemi damga vurdu

24 Kasım 2023

Güncelleme: 24 Kasım 2023

A
A

Öğretmen sendikaları, 22 öğretmenin davasıyla ilgili, Lefkoşa Kaza Mahkemesi önünde eylem yaptı. Öğretmenler Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 24 Kasım Öğretmenler Günü törenine giderek protesto etti. Davaya 15 Aralık'ta devam edilecek.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde, Lefkoşa Kaza Mahkemesi'nde görülen 22 öğretmenin davasıyla ilgili ortak bir açıklama yaptı. Bu eylemi, öğretmen hareketinin meşru sesini bastırmaya yönelik bir girişim olarak değerlendiren iki sendika, kararlılıkla mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

Açıklamada, Ağustos 2022'de Eğitim Bakanlığı önünde düzenlenen eylemde "polisi darp etmek" suçlamasıyla karşı karşıya kalan 22 öğretmenin davasının 15 Aralık'a ertelendiği ifade edildi. Basın açıklamasına, haklarında dava açılan öğretmenleri temsil eden Avukat Öncel Polili de katıldı. Sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve bazı okullardan öğretmenler de destek verdi.

Bu arada, bugün görülen 22 öğretmenin yargılandığı dava, 5 bin TL teminat yatırması koşuluyla 15 Aralık 2023 tarihine ertelendi. 

AKM'DE PROTESTO

Açıklamanın ardından sendika temsilcileri ve üyeleri, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 24 Kasım Öğretmenler Günü törenine giderek, Mustafa Kemal Atatürk'ün Başöğretmen unvanını aldığı bu günde, 22 öğretmene dava okunmasını alkışlarla protesto ettiler. Aynı zamanda, Atatürk Kültür Merkezi önünde çeşitli sloganların yer aldığı pankartlar açıldı.

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, mahkeme önünde olduklarını belirterek, öğretmenlere yönelik açılan davaların öğretmenlerin eylem haklarını ve özgürlüklerini kısıtlama amacını taşıdığını ifade etti. Eylem, öğretmenlerin toplumsal varoluş, çağdaş, laik ve bilimsel eğitim için mücadele edeceğini vurguladı.

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, meslek gruplarının birlik olma çağrısında bulunarak, öğretmenlerin haysiyeti için mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. Maviş, öğretmenlere yönelik suçlamaların, demokrasi ilkelerine ve ifade özgürlüğüne karşı bir girişim olduğunu savundu.

Ayrıca, davayı temsil eden avukat Öncel Polili, her eylemin ardından dava açılmasının bir gelenek haline geldiğini belirtti. Polili, öğretmenlerin dava sürecinde eylem haklarını savunmaktan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Sendika temsilcileri, öğretmenlere destek olmak ve karşı çıkmak amacıyla düzenlenen eylemi, demokratik toplumların temel taşı olarak nitelendirdi ve toplumdaki muhalif seslerin bastırılması yerine açık diyalog ve yapıcı söylemlerin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladılar.

Son olarak, KTÖS Başkanı Mustafa Baybora, öğretmenlerin gericiliğe, yozlaşmaya ve tarikatlara karşı mücadele edeceğini ifade etti. Baybora, Kıbrıs Türk toplumunun aydın ve ilerici yüzü olarak öğretmenlerin, kararlılıkla mücadelelerine devam edeceğini söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar