Kırgızistan ile Özbekistan'dan Rusya'ya gitmeyin çağrısı

27 Mart 2024

Güncelleme: 27 Mart 2024

A
A

Rusya'da 139 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından Kırgızistan ile Özbekistan, vatandaşlarına Rusya'ya seyahatlerini erteleme çağrısında bulundu.

ZgotmplZ
Terör saldırısının gerçekleştirildiği Moskova’daki "Crocus City Hall" adlı konser salonu.

Moskova'daki terör saldırısının ardından, Rusya'da Orta Asya kökenli göçmenlere karşı artan bir hoşgörüsüzlük ve endişe atmosferi dikkat çekiyor.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, saldırı sonrası vatandaşlarına Rusya'ya seyahatlerini ertelemeleri çağrısında bulundu. Kırgız vatandaşlarını Rusya'yı sadece gerekli olması halinde ziyaret etmeye, bu sırada gerekli tüm belgeleri yanlarında bulundurmaya ve Rus polisinin yasal emirlerine uymaya çağırdı.

Benzer şekilde, Özbek yetkililer de Rusya'ya seyahat edecek vatandaşlarına benzer tavsiyelerde bulunarak güvenliklerini sağlamaları gerektiğini vurguladı.

Türkmenistan'dan Moskova'ya seyahat etmek isteyenlerin uçağa alınmaması da endişeleri artırdı. Göçmenlik ve kolluk kuvvetleri yetkilileri, bu durumu Moskova'daki saldırıyla ilişkilendirerek açıkladı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da "Crocus City Hall" konser salonunda 22 Mart akşamı kamuflaj giymiş silahlı kişilerce saldırı düzenlendi. 

IŞİD, saldırının sorumluluğunu üstlendi ve en az 139 kişinin öldüğü, 182 kişinin yaralandığı katliamın video görüntülerini yayınladı. 

Saldırının ardından Rusya'da yaşayan Orta Asya göçmenlerinin işlerinin zorlaştığına dair endişeler de dile getiriliyor. Örneğin, bazı Rus vatandaşlarının Tacikistanlı şoförleri tercih etmemesi gibi ayrımcı davranışlar arttı.

Şüpheliler arasında Kırgız ve Tacik kökenli kişilerin olduğu belirtilirken, Rus yetkililer saldırının Ukrayna bağlantılı olabileceğini ima etse de bu iddia Kiev tarafından reddedildi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar