Türkiye ve Libya arasında kritik anlaşmalar: Neleri içeriyor?

3 Ekim 2022

Güncelleme: 3 Ekim 2022

A
A

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ve Libya arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını, gaz alanında da bir mutabakat muhtırası üzerinde çalışıldığını açıkladı.

ZgotmplZ Mevlüt Çavuşoğlu / Twitter

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Libya arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırasının imzalandığını açıkladı.

Çavuşoğlu gaz alanında da bir mutabakat muhtırası üzerinde çalışıldığını ve bugün onun da imzalanmasının beklendiğini söyledi.

HİDROKARBON VE GAZ ANLAŞMALARI NEYİ İÇERİYOR?

Libya Dışişleri Bakanı Nejla Manguş ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, "Biraz önce imzaladığımız hidrokarbon anlaşması hem karada hem denizde ve yetki alanlarımızda kazan-kazan anlayışıyla Türk ile Libya firmalarının birlikte araştırma, sondaj gibi iş birliğine gitmesini hedefliyor." dedi.

Çavuşoğlu, gaz anlaşmasının enerji bakanları arasında müzakere edildiğini belirterek, imzalandıktan sonra içeriğinin açıklanacağını söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugün geçmişte imzaladığımız anlaşmalar, bugünkü imzaladığımız anlaşmalar iki egemen devlet arasında Libya ve Türkiye arasında kazan-kazan anlayışıyla imzalanan anlaşmalardır. Dolayısıyla üçüncü ülkelerin, iki egemen ülkenin imzaladığı anlaşmaya müdahale etme hakkı yoktur. Onların ne düşündüğü önemli değil. Önemli olan, bizim imzaladığımız anlaşmalar iki ülke ve iki ülke halkına faydalı mı, faydalı değil mi? Biz buna bakarız. İmzaladığımıza göre de burada karşılıklı fayda görüyoruz, kazan-kazan anlayışıyla." ifadelerini kullandı.

Libya ziyaretinde Çavuşoğlu’na Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş da eşlik etti.

Libya al-Ahrar ve February Channel da dahil olmak üzere bazı Libya yayın organları da iki ülke arasında gaz ve petrol alanında iki mutabakat muhtırası üzerinde anlaşıldığını bildirdi.

İki ülke Kasım 2019'da Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası ile birlikte Akdeniz'deki deniz sınırları konusunda bir anlaşma imzalamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar