Yüz ifadelerine göre yargılayan bir yapay zeka geliştirildi

Independent, 7 Mayıs 2022

Güncelleme: 7 Mayıs 2022

A
A

Araştırmacılar, insanları yalnızca yüz ifadelerine göre yargılayan bir yapay zeka modeli tasarladı.

ZgotmplZ

Amerika Birleşik Devletleri'nin en prestijli üniversitelerinden Princeton'dan bir ekip, Stevens Teknoloji Enstitüsü ve Şikago Üniversitesi'nin de katkı sağladığı çalışmada, insanların birbiriyle ilk karşılaştıklarında edindiği izlenim ve vardığı yargılara dair fikir veren bir yapay zeka tasarladı.

Enstitüden Jordan W. Suchow, "İnsanların yüzlerinin fiziksel görünümlerini modelleyen birçok çalışma var. Biz bunları insanların yargılarıyla bir arada ele alıp makine öğrenmesi teknolojisi aracılığıyla kişilerin birbirlerine karşı yanlı nitelikteki ilk izlenimlerini inceledik" dedi.

Bilim insanları, "akıllı, dindar, güvenilir ve dışadönük" gibi 34 farklı yargı kategorisi belirleyerek, 1000'den fazla fotoğrafa yapılan 1 milyondan fazla değerlendirmeyi topladı.

Bu değerlendirmeler daha sonra makine öğrenmesi aracılığıyla bir algoritmaya dönüştürüldü.

Algoritmanın vardığı sonuçlarda kültürel varsayımlarla uyuşma gözlemlendi. Örneğin gülümseyen kişilerin daha güvenilir olduğu görülürken, gözlük takan kişilerinse daha akıllı olduğu sonucu çıktı.

Öte yandan bilim insanları, algoritmanın birtakım olumsuz sonuçlar doğurabileceğini de söyledi.

Suchow, "Bu teknolojiyle bir fotoğraf çekip belirli bir izlenim yaratması hedefiyle bunun üzerinde incelikli şekilde oynanması mümkün. Bariz sebeplerden ötürü bu teknolojinin nasıl kullanıldığına dikkat etmemiz lazım" dedi.

Araştırmacılar, teknolojiyi daha güvenlikli hale getirebilmek için patent alırken, algoritmanın önceden onaylanmış etik amaçlarla kullanılabilmesini sağlamak amacıyla lisans verecek bir girişim de oluşturuyor.

Suchow, "Modellediğimiz yargılar kişilerin karakterlerine ya da özelliklerine dair gerçek nitelikleri ortaya çıkarmıyor. Yaptığımız şey, insanların stereotip düşüncelerini incelemek. Bu da hepimizin daha iyi anlamaya çalışması gereken bir olgu" dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar