Gecikme öngörülmüyor... 4G, 2023'ün 3'üncü çeyreğinde hayata geçecek

17 Mayıs 2023

Güncelleme: 18 Mayıs 2023

A
A

İhale sürecinde Ağustos 2023 olarak duyurulan 4G'ye geçiş, öngörülen takvime göre gerçekleşecek. BTHK, 4G'nin yılın 3’üncü çeyreğinde hayata geçeceğini bildirdi.

ZgotmplZ

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK), Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, 2023’ün 3’üncü çeyreğinde (temmuz, ağustos, eylül) 4G'nin hayata geçeceğini duyurdu.

BTHK’nın 4G/5G mobil haberleşme sistemlerine yönelik frekans ihalelerini gerçekleştirdiği anımsatılan mesajda şunlar kaydedildi:

“Bu ihale sonucunda verilen yetkilendirmeler ile 2023 yılının 3’üncü çeyreğinden sonra 4G (LTE-Advanced) ile ülkemizde hayat bulmaya başlayacaktır. 4G mobil haberleşme teknolojisi, yüksek hızlı veri iletimi sağlayarak mobil cihazlar arasında hızlı ve kesintisiz iletişim imkânı sunarken, 5G ise daha da gelişmiş bir teknoloji olup, ultra hızlı veri aktarımı, düşük gecikme süresi ve büyük cihaz bağlantı kapasitesi ile geleceğin dijital dönüşümünü destekler. Bu teknolojiler, akıllı şehirler, nesnelerin interneti ve sanal gerçeklik gibi alanlarda yenilikçi uygulamaların ortaya çıkmasını sağlar ve toplumların daha bağlantılı bir geleceğe doğru ilerlemesine katkıda bulunur.

Bunun yanı sıra sabit pazardaki hizmetlerin (Fiber, Sabit Kablosuz Erişim -FWA) daha da gelişmesi için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz.

Sonuç olarak, Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü, ITU'nun yayımladığı son verilerle birlikte, iletişim teknolojilerinin evrenselliği, erişilebilirliği ve dönüştürücü etkisi üzerine odaklanmaktadır. Bu özel gün, iletişimin gücünü kutlamak ve gelecekteki yeniliklerin potansiyelini vurgulamak için bir hatırlatıcıdır.

Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü'nü kutluyor ve iletişim alanındaki ilerlemelerin tüm hızıyla devam etmesini temenni ediyoruz.”


İHALE SÜRECİ

4G ve 5G frekans bantlarının tahsisiyle ilgili “IMT Hizmet ve Sayısı Sınırlandırılmış Bireysel Kullanım Hakları ile Kurulacak Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İşi” ihalesi, iki ayrı ihale olarak gerçekleştirilmişti.

2 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilen toplam 16 frekans tahsisinin yapılacağı 4G ve 5G frekans ihalesine Turkcell tek katılımcı olarak girmiş, 8 frekansı asgari bedelle KDV dahil 19 milyon 192 bin 308 ABD Doları bedelle almıştı.

"Kurgu" olarak nitelediği bu ihaleden çekilen "Telsim" markası ile KKTC’de faaliyet gösteren Vodafone Mobile Operations LTD. de, 27 Aralık 2022 tarihinde kalan 8 frekansın tahsisinin yapılacağı ek ihaleye tek başına girerek, ihaleyi KDV hariç 17 milyon 791 bin 177 dolar bedelle almıştı.

10 AY SÜRE VERİLMİŞTİ

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Murat Küçüközdemir, Kasım 2022'deki yetkilendirme töreninde, 4G hizmetlerinin 10 ay sonra (Ağustos 2023), 5G'nin ise en geç 5 yıl içerisinde hayata geçirileceğini açıklamıştı. Küçüközdemir ayrıca, servisin 4.5G ile başlayacağını bildirmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar