Dünya ve Titan’ın benzerliği şaşırtıyor

ShiftDelete, 2 Mayıs 2022

Güncelleme: 2 Mayıs 2022

A
A

Dünya ve Titan arasındaki benzerlikler araştırmaları hızlandırırken, yapılan çalışmalar yeni ortak noktalar ortaya koyuyor.

ZgotmplZ

Satürn’ün uydusu Titan, güneş sistemimizde yaşam beklentisi en yüksek duraklardan bir tanesi. Bu olasılığı araştırmak adına NASA, 2027’de burayı ziyaret etmek üzere Dragonfly adı verilen bir proje yürütüyor. Titan, kalın atmosferi ve sahip olduğu nehirler ile oldukça dikkat çekici.

Titan, yüzeyinde sıvı metan ve etandan oluşan göllere ev sahipliği yapıyor. Gezegenin buzla kaplı yüzeyinin altında ise okyanus olduğu düşünülüyor. Yeni araştırmalar en azından mevsimsel döngü açısından, Titan’ın Dünya ile önceden düşünülenden daha fazla ortak noktaya sahip olabileceğini gösteriyor.

TİTAN, DÜNYA’YA BEKLENENDEN DAHA FAZLA BENZİYOR

Titan potansiyel olarak yaşanabilir olarak kabul ediliyor. Stanford Üniversitesi ve NASA‘nın Jet Propulsion Laboratuvarı’ndan bilim insanları da bu yüzden uyduyu araştırmaya devam ediyor. Araştırmalar, Satürn’ün uydusundaki kum tepeleri ve ovalar gibi yüzey özelliklerinin nasıl oluştuğuna yoğunlaşmış durumda.

Güneş sisteminde önemli bir atmosfere sahip olduğu bilinen tek uydu olmasının yanı sıra, Titan sıvının yüzeyden akıp bulutlara dönüştüğü, Dünya’nın su döngüsüne benzer mevsimsel bir sıvı döngüsüne de sahip. Ancak Dünya’da su ile meydana gelen bu döngü Titan’da sıvı metan ve etan ile gerçekleşiyor.


Bu mevsimsel döngü, hidrokarbonlardan oluşan kumulların nasıl oluştuğunu da açıklıyor. Ancak Dünya’daki kumlar sağlam silikat tanelerinden oluşurken Titan’daki kumlar genellikle kolay aşınabilen yumuşak bileşenlere sahip. Bu bileşenlerin kum tepelerini oluşturan yapılara nasıl dönüştükleri ise bugüne kadar cevaplanmamış bir soruydu.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar