Türkiye'de futbola tepki VAR: Kulüpler VAR görüntülerine isyan etti

3 Ocak 2023

Güncelleme: 4 Ocak 2023

A
A

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Gaziantep FK-Beşiktaş ve Sivasspor-Galatasaray maçlarının VAR kayıtlarının incelendiğini, söz konusu mücadelelerdeki hakemlerin 'önemli hakem hatası' yaptıklarının tespit edildiğini bildirdi.

ZgotmplZ

Türkiye Futbol Federasyonu, Gaziantep FK - Beşiktaş ve DG Sivasspor - Galatasaray maçlarına ilişkin bir açıklama yayımladı. Söz konusu açıklamada, adı geçen müsabakaların VAR kayıtlarının incelendiği ve karşılaşmalarda görev alan hakemlerin 'önemli hakem hatası' yaptıklarının tespit edildiğini belirtti.

TFF tarafından konuyla alakalı yapılan açıklama şu şekilde: "Son dönemde meydana gelen hakem hatalarıyla ilgili olarak, Türkiye Futbol Federasyonu ilgili kurulları ile gerekli incelemeleri yapmıştır. Bu kapsamda Gaziantep FK - Beşiktaş ve DG Sivasspor - Galatasaray maçlarının VAR kayıtları incelenmiştir ve bahsi geçen maçlarda hakemlerin "önemli hakem hatası" yaptıkları tespit edilmiştir.

Şeffaflık ilkemiz gereği kamuoyunda oluşan spekülasyonları da ortadan kaldırmak amacıyla Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun kararıyla; söz konusu maçlardaki tartışılan pozisyonlara ait VAR kayıtlarının yayınlanmasına karar verilmiştir.

YAPTIRIM UYGULANACAK

Göreve geldiğimiz ilk gün sözünü verdiğimiz şeffaflık ilkemiz gereği kamuoyunda en küçük soru işareti bırakmadan çalışmalarımızı sürdürürken, hakemlik müessesesinin de zarar görmemesi için maksimum hassasiyeti göstereceğimiz konusunda kamuoyunu temin ederiz. Bazı hakemler tarafından yapılan hataların tüm futbol camiasına mal edilmesine de izin verilmeyecektir.

Bu iki maç ile ilgili hatalı bulunan hakemler hakkında Merkez Hakem Kurulu gerekli yaptırımları uygulayacaktır."

Gaziantep FK - Beşiktaş mücadelesinde N'Koudou ile Kitsiou arasında yaşanan pozisyonda hakem Atilla Karaoğlan ile VAR hakemi Serkan Tokat ve AVAR Özgür Yankaya arasında yaşanan konuşmalar şu şekilde:

VAR: Atilla ne gördün sen?

Atilla Karaoğlan: Hafif dokunuyor, şiddet yok.

VAR: İttiriyor diye mi görüyorsun? Sahada inceleme veriyorum.

Atilla Karaoğlan: Şiddet yok diye gördüm.

VAR: Şiddet var, kafayla vuruyor. Burnuna net bariz vurma diye görüyorum.

Atilla Karaoğlan: Abi abartıyor, ben sarıda kalacağım.

VAR: Tamam, karar senin

İŞTE GAZİANTEP FK- BEŞİKTAŞ VAR KAYITLARI

 

SİVASSPOR - GALATASARAY MÜSABAKASI

Sivasspor - Galatasaray maçında, ev sahibi ekibin ofsayt gerekçesiyle sayılmayan golünde hakem Erkan Özdamar ile VAR hakemi Özgüç Türkalp arasında geçen diyaloglar ise şöyle:

VAR: Kontrol ediyoruz. Bu yorumdur. Pozisyonda potansiyel ofsayt için seni incelemeye davet ediyorum. Bunu izleteceğiz (son dokunuş). Kırmızılı Nelsson’a müdahale ediyor ama topa dokunmuyor.

VAR: Robin Yalçın, Nelsson’a temas ediyor.

VAR: 1. adam kaleci, 2. adam Nelsson’a temas ediyor diye görüyoruz. Nelsson’un omzunu çizgide kabul ediyoruz, ofsayt

Erkan Özdamar: Ofsayt var mı, yok mu?

VAR: Nelsson ikinci adam. Evet, ofsayt var.

SİVASSPOR - GALATASARAY MÜSABAKASI VAR GÖRÜNTÜLERİ
SİVASSPOR'DAN AÇIKLAMA

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF), Gaziantep FK-Beşiktaş ve Sivasspor-Galatasaray maçlarının VAR kayıtlarını yayınlaması sonrası Sivas temsilcisinden yeni bir açıklama geldi.

Demir Grup Sivasspor, Spor Toto Süper Lig'in 16. haftasında oynanan ve 2-1 kaybettikleri Galatasaray maçında attıkları golün iptalinde kural hatası yapıldığını savundu.

Kulübün sosyal medya hesabında yer alan açıklamada, ''VAR incelemesi sonucunda, ofsayt çizgisi çizilemeden golümüzün iptal edilmesi, hakem hatası değil kural hatasıdır. Ofsayt olmayan bir pozisyonda ofsayt incelemesi için VAR'a çağrılıp, nizami gol için ofsayt kararı verilmesi skandal bir kural hatasıdır.'' ifadelerine yer verildi.

BEŞİKTAŞ'TAN SERT TEPKİ

Beşiktaş'tan Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF), Demir Grup Sivasspor-Galatasaray maçıyla birlikte Gaziantep FK-Beşiktaş karşılaşmasının da VAR kayıtlarını yayınlamasına tepki geldi.

Siyah-beyazlı ekip, TFF'nin Gaziantep FK-Beşiktaş ve Demir Grup Sivasspor-Galatasaray maçlarının VAR kayıtlarını yayınlaması sonrası resmi Twitter hesabından art arda iki paylaşım yaptı.

İlk paylaşımda, "Kamuoyu Sivasspor-Galatasaray maçının VAR kayıtlarını beklerken, Gaziantep FK ile oynadığımız maçtaki pozisyonun VAR kayıtlarının neden açıklandığını anlayamadık! Madem öyle, biz de yorumumuzu katalım! Birazdan..." ifadeleri kullanıldı.

FENERBAHÇE'DEN AÇIKLAMA: KARA BİR LEKEDİR

Fenerbahçe Kulübü, Süper Lig'in 15. haftasında yapılan Gaziantep FK-Beşiktaş müsabakası ile 16. haftasında oynanan Demir Grup Sivasspor-Galatasaray maçlarındaki hakem hatalarıyla ilgili alınan kararları memnuniyetle karşıladı.

Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, "Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 'resmi kaynaklar aracılığıyla' ilk kez açıklanan VAR kayıtları üzerine bu açıklamayı yapmayı sorumluluk kabul ediyoruz. Kamuoyu vicdanlarını rahatsız eden, 25 Aralık 2022 tarihinde oynanan Gaziantep FK-Beşiktaş ve 29 Aralık 2022 tarihinde oynanan Demir Grup Sivasspor-Galatasaray maçlarının VAR kayıtlarını dehşet ve üzüntü içinde takip ettik. Hem zirve hem de düşme hattında birçok takımın kaderiyle oynayan, Süper Lig'in adalet çerçevesinde yönetilmediğinin fotoğrafı olan bu kayıtlar, Türk futbol tarihine geçecek kara bir lekedir." denildi.

GALATASARAY: TÜM KAYITLAR AÇIKLANSIN

Sarı-kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Türkiye Futbol Federasyonu'nun bu tutumunu sadece Galatasaray’a değil diğer 18 kulübe de ayırt etmeden uygulayacağına dair inançla bu sezon oynanan ve oynanacak olan tüm maçların VAR kayıtlarının da kamuoyuna açıklanmasını bekliyoruz. İnanıyoruz ki, sadece Galatasaray - Corendon Alanyaspor maçının VAR kayıtlarının açıklanması bile maçı yöneten orta hakemle ilgili var olan tartışmaların sonlanmasını sağlayacak, bu hafta ve bundan sonra oynanacak karşılaşmalar için adalet arayışımıza ışık tutacaktır.

Galatasaray Spor Kulübü olarak, uzun süredir dile getirdiğimiz şeffaflık ve adalet talebine yönelik bu adım için Türkiye Futbol Federasyonu'na teşekkür eder, “Bir kulüp için ayrıcalık değil, herkes için adalet!” arayışımızın hiç durmadan devam edeceğini ve sonuna kadar bu mücadelenin arkasında duracağımızı belirtmek isteriz."

GAZİANTEP FK AÇIKLAMA YAPTI

Karaoğlan'ın "Abartıyor abi" ifadesine göndermede bulunan Gaziantep FK, "Oyuncumuza atılan kafa sonrası; VAR hakemlerinin ısrarlı şiddet uyarısına rağmen Atilla Karaoğlan’ın yorumu: 'ABARTIYOR ABİ!'" diyerek açıklama yaptı.

Açıklamada, "Abartmıyoruz, VİCDANIMIZ sızlıyor!" denildi. Gaziantep FK ayrıca, "Türkiye Futbol Federasyonumuza, göstermiş oldukları şeffaflıktan dolayı teşekkür ederiz" diyerek Büyükekşi yönetimine teşekkür etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar