Ülkede şu ana kadar 2 kişide domuz gribi tespit edildi

30 Ocak 2023

A
A

Sağlık Bakanı Altuğra, yapılan testlerde bugüne kadar 2 kişide domuz gribi tespit edildiğini belirterek, "Paniğe gerek yok, ülkede çok fazla dert edeceğimiz gribal enfeksiyon oranı yoktur." dedi

ZgotmplZ

Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, gribal enfeksiyon rakamlarında yaşanan artışa ilişkin soruları yanıtladı.

BRT’de katıldığı "Burası Önemli" programında konuşan Altuğra, “Gerek dünyadaki gerekse bizim hekimlerimizi okuyorum takip ediyorum. Yaptığımız açıklamalar bilimsel olmalı. Farazi konuşmalarla, dedikoduya dayalı konuşmalarla muhalefet olmaz.  Muhalefet bile olacaksa asaleti olacak. Boş konuşma siyasetçiye yakışmaz.” dedi. 

Her ülkede gribal enfeksiyonlarda geçmişe oranla daha fazla artış olduğuna işaret eden Altuğra, uzmanların ifade ettiği gibi Kovid nedeniyle, insanların yaşadığı izole sürecinin bağışıklık sistemini tembelleştirdiğini, 3 yıl sonra insan bedeninin virüs ve bakteri ile karşılaştığını, bunun da kolay hastalığa yakalanmaya yol açtığını kaydetti.

Bakan Altuğra, “Domuz gribi ile ilgili kavram karmaşası var. Her grip domuz gribi değildir, anlamak için PCR gerekir. Bizim testlerimizde, 2 kişide domuz gribi tespit edilmiştir. Paniğe gerek yok, ülkede çok fazla dert edeceğimiz gribal enfeksiyon oranı yoktur.” dedi.

DOMUZ GRİBİ NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

A tipi influenza virüsü olarak da bilinen H1N1 virüsünün sebep olduğu bir grip türü olan domuz gribi, sıklıkla ocak ve şubat gibi kış aylarında görülen ve mevsimsel grip hastalığı ile aynı belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Domuz gribi şeklinde adlandırılmasının nedeni virüsün domuzlarda görülen grip hastalığına neden olan virüsler ile büyük benzerlik göstermesidir.

Kuş, domuz ve insan griplerine neden olan virüslerin bir karışımı olan H1N1 virüsü, insanlarda yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, üşüme ve titreme gibi tipik soğuk algınlığı belirtileri ile kendisini gösterir. Virüsün hızlı bir şekilde yapısal değişikliğe uğrayabilmesi nedeniyle, domuz gribi başlangıçta çok tehlikeli olmayan ve hafif seyreden bir hastalık iken zamanla daha tehlikeli bir hastalık haline gelmiştir.

Domuz gribi, yediden yetmişe her yaştan insanı etkileyebilen, tehlikeli olabilen bulaşıcı bir hastalıktır. H1N1 virüsü olarak da bilinen pandemik influenza A adlı virüsten kaynaklı olarak gelişen bu hastalık, daha önceden kuş gribi olarak bilinen grip ile insan gribinin bir karışımı olarak ortaya çıkmıştır. İlk kez Meksika'da 2009 yılında insanlarda teşhis edilen hastalığın hızlı bir şekilde dünyaya yayılarak bir salgın haline gelmesi ile Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi alarmı verilmiştir.

Temel olarak mevsimsel grip ile arasında pek bir fark olmayan bu hastalık, toplumda büyük bir kesimin daha önceden bu virüs ile karşılaşmamış ve bu hastalığa karşı bağışıklık kazanamamış olması nedeniyle mevsimsel gribe oranla daha ağır bir tablo şeklinde seyretmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar