Kanada'da eşcinseller de artık kan bağışı yapabilecek

Euronews, 30 Nisan 2022

Güncelleme: 30 Nisan 2022

A
A

Kanada, eşcinsel bireylere uygulanan kan bağışı yasağını kaldırdı

ZgotmplZ

Kanada'da kan bağışında bulunmak isteyen eşcinsel bireyler bundan sonra ayrımcılığa maruz kalmayacak.  

Kabul edilen son yasa tasarısıyla birlikte eşcinsel erkeklerin riayet etmesi gereken 3 aylık cinsel perhiz süresi uygulamasına son verildi. 

"Daha kapsayıcı bir kan bağışı sistemine doğru önemli bir kilometre taşı" olarak nitelendirilen politika değişikliği 30 Eylül'den itibaren uygulanmaya başlayacak.  

Kanada'da AIDS hastalığına neden olan HIV virüsünden kan bankalarını korumak amacıyla 1992'de uygulamaya sokulan yasa, eşcinsel bireylere yapılan bir ayrımcılık olarak görülmesinden dolayı ağır şekilde eleştiriliyordu.  

1992'de kısıtlayıcı yasanın yürürlüğe girmesinde 1980'lerde sağlık sisteminde yaşanan skandal önemli bir rol oynadı. Kan testlerinde yapılan hatalar yaklaşık 2 bin kişiye HIV, 60 bin kişiye ise Hepatit C bulaşmasına neden olmuştu.  

Başlangıçta ömür boyu olan cinsel perhiz yasağı ilk olarak 2013'te beş yıla ardından da üç aya indirildi. 

Başbakan Justin Trudeau 2015'teki seçim kampanyasında eşcinsel bireylere uygulanan yasağın kaldırılacağını vaat etmişti. Fakat göreve gelmesinin ardından bu yönde adım atmaması eleştirilmişti.  

Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında Trudeau, değiştirilen yasayı "ayrımcı ve yanlış" olarak nitelendirdiğini söyledi. 

Birçok ülke, 1980'lerdeki AIDS salgını sırasında benzer bağış yasakları uygulamaya koydu. Uzmanlar, kanın artık HIV, Hepatit B ve C gibi virüsler için önceden sistematik olarak taranması nedeniyle yasakların çok az etkisi olduğunu ortaya çıkarmıştı.  

İngiltere, geçen yıl eşcinsel bireylerin kan bağışına yönelik üç aylık yasağını kaldırdı. Fransa, Almanya, Yunanistan, İsrail, Macaristan, Danimarka ve Brezilya da son zamanlarda kısıtlamaları kaldıran diğer ülkeler oldu. 

Koronavirüs pandemisi nedeniyle kan sıkıntısıyla karşı karşıya kalan ABD, eşcinsel erkekler için cinsel perhiz süresini Ekim 2020'de bir yıldan üç aya indirdi. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar