Vatandaş çözüm arıyor: El yakan fiyatlara rağmen bisiklet ve scooter satışları ikiye katlandı

30 Mayıs 2022

Güncelleme: 30 Mayıs 2022

A
A

Akaryakıta peş peşe gelen zamlar vatandaşın elini ayağını bağladı. Çözüm arayan vatandaş bisiklet, motosiklet ve scootera yöneldi, el yakan fiyatlara rağmen, ürünlerin satışları ikiye katlandı.

ZgotmplZ

Haber: Ramazan Adnan - Muhabir: Kardelen Göksu

Akaryakıt ürünlerine son bir yılda 16, sadece bu yıl 7 kez zam yapıldı. Yaşanan bu durum yeni zamları da tetikliyor.

Vatandaşın geliri ise hayat pahalılığına oranla yerinden saymaya devam ediyor.

Yakıttaki pahalılık nedeniyle kişisel araç kullanımı ve toplu taşıma neredeyse lüks haline geldi.

Yaşanan ekonomik sıkıntılar vatandaşları tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye zorluyor.

Ulaşım için yeni çözümler arayan vatandaş; bisiklet, motosiklet ve scootera yöneldi.

El yakan fiyatlara rağmen, ürünlerin satışları ikiye katlandı. 

Yetişkin bisiklet fiyatlarında kapı, yaklaşık 3 bin, scooterlarda ise 7 bin TL'den açılıyor. Fiyat üst limiti ise ürün özelliklerine orantılı alabildiğince yükseliyor.

Olmayan bisiklet yolları ve trafikteki tehlikeler ise başka bir dert...

MYK Haber, son zammı vatandaşa sordu, bisiklet satıcılarından satışlara ilişkin güncel bilgileri edindi.

Halil Bilener/ Vatandaş
"MOTOR ALDIM ÇÜNKÜ DAHA KARLI"

"Bir motor aldım kendime şehir içi ulaşımımı bu şekilde sağlıyorum. Aracım var ama çıkarmamayı tercih ediyorum çünkü motor daha karlı. Artık bu zamları biz halkın değil yukarıda bizi yönetenlerin düşünmesi gerek. Çözüm üretmiyorlar bir türlü, halk doğruyu söyler ama yukaırdakiler bize 'Yanlışsınız siz.' diyerek yanlışı doğru diye yutturuyor. Halkın psikolojisini bozuluyor bu zamlarla beraber."

Hasan Karakaş/ Vatandaş 
"ASGARİ ÜCRET AKARYAKITA ENDEKSLENMELİ"

"Maalesef ki, artık bu zamlara boyun eğdik, çıkarmamız gereken sesi çıkaramıyoruz. Ben bisiklet kullanamadığımdan kaynaklı ulaşımımı araçla sağlamak zorundayım. Eğer yapabiliyorlarsa bizi yönetenlerin asgari ücreti akaryakıta endekslemesi lazım. En azından halkın içi rahat olur; 'Benzin arttı ay sonu zamlı maaş alacağım.' derler. Maalese, akaryakıt hayatımızın her alanını etkilemekte, içtiğimiz sudan yediğimiz tavuğa kadar akaryakıtın etkisi var."  

Burhan Doğdu/ Vatandaş 
"HER MESAFEYİ HESAP EDECEĞİZ"

"Artık her gideceğimiz mesafeyi düşünmek zorundayız. Kendimize ayıracağımız ufacık bir zaman bile olsa günün sonunda, ‘Acaba ne kadar benzin gidecek?’ diye düşüneceğiz. Sosyal hayatımızından tamamen kısmamız gerekecek bu zamlardan kaynaklı, çünkü önceliğimiz geçim derdi haline geldi." 

"GEZMEYE ARTIK AYDA 1 ÇIKABİLECEĞİZ"
Murat İpek/ Esnaf 

"Restoran işletmecisiyim, akaryakıta yapılan zam beni birebir şekilde etkiliyor. Günün neredeyse 10 saati paket servisimiz çalışıyor. Bir yıl içerisinde inanılmaz şekilde artan bu fiyatlarla artık biz de ne yapacağımızı bilemez olduk. Günün sonunda bu zamlardan kaynaklı nasıl ayakta duracağımızı bilemiyorum. Hükümetin buna bir dur demesi ve çözüm bulması gerekmekte. Kişisel hayatımda çok fazla etkileniyor bu durumdan, ayda iki kez ailem ile Girne’ye gezmeye gidiyorsam artık ayda bir kere gidebileceğim."

BİSİKLET VE SCOOTER SATIŞLARI PATLADI? KKTC'DE BİSİKLET VE SCOOTER FİYATLARI NE KADAR?
En çok tercih edilen şehir içi bisikletlerinden olan 5 bin 500 TL'lik model.
Hakan Sünnük/ Scooter satıcısı 
"SATIŞLARIMIZ YÜZDE 100 ARTTI"

"Hem elektrikli scooter satıyoruz hem de elektrikli bisiklet. Tabii her şeye zam geldiği gibi bu ürünlere de zam geldi. Ancak satışlarımız 'yüzde 100 arttı' diyebilirim. Ucuz ürünler değil ama insanımız bu parayı her ay yada iki ayda bir harcamak yerine bir kere harcıyor. Özellikle (Lefkoşa) Dereboyu bölgesinde görüyorum, çok fazla scooter kullanan var. Özellikle bir tane alan geliyor; eşine ve çocuğuna da alıyor. Evim ve iş yeri mesafem yakın olduğundan dolayı benzin artışlarından sonra ben kendim de gidip bir bisiklet aldım. Yakın mesafe gideceğim yerlere de bisiklet ile gitmeyi tercih ediyorum. 

Kıbrıs şartlarında maalesef araçsız pek bir yere gidemiyorsunuz çünkü toplu taşıma gelişmiş değil. Eğer İstanbul gibi bir yerde kalsaydım kesinlikle aracımı satar ve toplu taşıma kullanırdım. Ben işe bisikletle gidip gelerek günde 30 TL kar ediyorum ve bu da aylık 700 TL kar etmem demek. 

Scooterlerimiz de en ucuz fiyat 7 bin TL en pahalı fiyat ise 11 bin TL’dir. Elektrikli bisikletler ise 13 bin TL’den başlar 23 bin TL’ye kadar çıkar."

Yalçın Yılmaz/ Bisiklet satıcısı 
"ZAMMIN ETKİSİYLE ŞEHİR BİSİKLETLERİ TERCİH EDİLMEYE BAŞLANDI" 

"Evi ve iş yeri arasındaki mesafe yakın olan kişiler şehir bisikleti almaya başladı. Çoğu insan da bu yüzden 'Bisiklet yolları yok.' diye şikayetçi. Geçmiş yılara baktığımızda bu sene bisiklet alım artışı gerçekten çok çoğaldı. Koronavirüsün de buna etkisi çok büyük, spor salonları kapandığı dönemde çoğu kişi bisiklet sporuna başladı. Eskiden spor bisikleti süren kişi vardı ama artık benzin zammının da etkisi ile şehir bisikletleri tercih edilmeye başlandı.  

Bisikletlerin en uygun fiyatlısı 2 bin 800 TL, en pahalısı ise 10 bin TL. Genelde 2 bin 800 ya da şehir içi için kullanılan ve donanımlı olan 5 bin 500 TL’lik bisikletler tercih ediliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar