"TPIC" hükümet hamlesi: Karanlıkta kalmamak için acil yakıt alınıyor

10 Kasım 2022

Güncelleme: 10 Kasım 2022

A
A

Teknecik'e yakıt temini için TPIC'le 5 yıllık anlaşmaya varıldığını duyuran hükümet, sözleşme imzalanana kadar yakıtsız kalınmaması için önlemini aldı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Teknecik Elektrik Santrali'nin kısa süreli yakıt ihtiyacının karşılanması için acil yakıt alımı yapılacak.

Dünkü (9 Kasım) Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Türkiye firması TPIC'ten (Turkish Petroleum International Company) 24 bin ton (± yüzde 10) yüzde 1 kükürtlü akaryakıt alınacak.

Yakıta ne kadar ödeneceği kararda yer almadı. Navlun (taşımacılık) ücreti ise sıfır (0) olarak belirtildi.

Yakıt alım ihale sürecini farklı sebeplerle bir türlü sonuçlandıramayan hükümet, çareyi Türkiye'de devlete ait Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nda (TPAO) bulmuştu.

Başbakan Ünal Üstel, akaryakıt alımı ile ilgili TPAO'ya bağlu TPIC ile 5 yıllık uluslararası anlaşma imzalanacağını, taşıma maliyetini de Türkiye'nin karşılayacağını açıklamıştı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise daha sonra yaptığı açıklamada, taşımacılık ücretinin Türkiye'nin sağladığı mali kaynağın içinden karşılanacağını bildirmişti.

Hükümet 3 Kasım tarihli kararında ise 1 +1 yıl süresince, yıllık 220 bin (± yüzde 20) ton miktarında, yüzde 1 kükürtlü yakıt alımı ve ilgiliyi sözleşmeyi imzalaması için Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Genel Müdür Vekili'ne yetki vermişti.

Bakanlar Kurulu dünkü kararında, TPIC'ten acil yakıt alımının, uzun vadeli alım ile ilgili protokol işlemleri tamamlanıncaya kadar, ülkenin karanlıkta kalmaması amacıyla yapılacağını vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar