Thodex vurgununda yargı süreci başladı: İşte oluşan zarar ve istenen cezalar...

5 Mayıs 2022

Güncelleme: 5 Mayıs 2022

A
A

Kripto borsası Thodex'te dolandırıcılık davasında 21 sanığın yargılanmasına İstanbul'da başlandı.

ZgotmplZ

Türkiye’nin ilk global lisanslı kripto para borsası olan Thodex üzerinden dolandırıcılık yapıldığı gerekçesiyle haklarında dava açılan platformun kurucusu firari Faruk Fatih Özer'in de aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu 21 sanığın yargılanmasına başlandı.

İstanbul Anadolu 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, tutuklu sanıkların tamamı katıldı.

Bir kısım tutuksuz sanıklar ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılım sağladığı duruşmada, taraf avukatları hazır bulundu.

Mahkeme başkanı, firari sanık Özer’in hakkında çıkartılan kırmızı bültenle yakalama kararının infaz edilmediğini belirterek, bunu tutanağa geçirdi.

Duruşmada, sanıkların kimlik tespitinin yapılmasının ardından savunmalarına geçilmesi bekleniyor.

356 MİLYON LİRALIK ZARAR

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Thodex isimli şirketinin 400 bin lira sermaye ile firari sanık Faruk Fatih Özer tarafından kurulduğuna yer veriliyor.

İddianamede yer verilen Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporunda, Thodex platformunun müştekileri iş ve işlemleri nedeniyle hileli davranışlarla aldattığı kaydediliyor.

MASAK raporunda, sanık Faruk Fatih Özer'in hakimiyeti altındaki 3 ayrı hesaptan 253 milyon 714 bin 909 lira karşılığı kripto varlık transfer edildiği vurgulanarak, bu transferlerin önemli bir kısmının sanıklar Cem Uzunoğlu, Faruk Fatih Özer ve Zuhal Özer'in ticari merkezi Malta'da bulunan Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcısı nezdinde yer alan kripto varlık cüzdanlarına transfer edildiği vurgulanıyor.

İddianamede, bu suçlar sebebiyle 356 milyon liralık zarar oluştuğuna yer veriliyor.

İSTENEN CEZALAR

İddianamede firari Faruk Fatih Özer'in de aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu 21 sanık hakkında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", "bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" ve "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından 12 bin 164'er yıldan 40 bin 562'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

NE OLMUŞTU?

Faruk Fatih Özer tarafından 20 Eylül 2017'de kurulan Koineks Teknoloji A.Ş.’nin sahibi olduğu kripto borsası Thodex'in internet sitesine 20 Nisan 2021 tarihinde erişim kesilmiş, Özer’in aynı gün yurt dışına kaçtığı belirlenmişti.

Yatırımları Thodex’te kalan ve tatmin edici açıklama alamayan kullanıcılar ise birbiri ardından bireysel ya da grup olarak avukatlar aracılığıyla farklı cumhuriyet savcılıklarına Faruk Fatih Özer hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçundan suç duyurusunda bulunmuştu.

Çok sayıda kişinin mağdur edildiği iddiası üzerine harekete geçen İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Thodex hakkında resen soruşturma başlatılmıştı.

Kapanmadan önce Türkiye'de en çok kullanılan 3’üncü kripto para borsası olan Thodex'in Şubat 2021'de 400 bin kullanıcıya ulaştığı, bunların 391 bininin ise fiilen alım-satım yaptığı biliniyor.

Crypto Gecko'ya göre 16 Nisan 2021 itibarıyla Thodex'te günlük işlem hacmi 1,2 milyar dolara ulaşmıştı. 

Coin Market Cap’e göre de, işlemler aksamaya başlamadan önceki son gün borsanın günlük işlem hacmi yaklaşık 540 milyon dolardı.

Borsanın aylık işlem hacminin ise 8 ila 13 milyar dolar arasında değiştiği hesaplanmıştı.

Thodex'teki cüzdanlarda vurgun sırasında yaklaşık 2 milyar dolarlık kripto para bulunduğu iddia edilmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar