TCMB'den üst üste dördüncü indirim: Faiz tek haneye düştü

24 Kasım 2022

Güncelleme: 22 Aralık 2022

A
A

TCMB, üst üste dördüncü kez politika faizini indirdi. Banka, beklentiler doğrultusunda faizi 150 baz puan indirerek, yüzde 9'a çekti.

ZgotmplZ

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), kasım ayı faiz kararını açıkladı.

Bugün toplanan TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), yüksek enflasyona rağmen yine faiz indirimine gitti.

PPK, toplantıda, politika faizi olarak bilinen bir hafta vadeli repo ihale faizini 150 baz puan indirerek yüzde 10,5'ten yüzde 9'a çekti. Böylece faiz Ağustos 2020'den sonra ilk kez tek haneye indi.

Piyasa beklentisi TCMB'nin politika faizini 150 baz puan indirmesi yönündeydi.

TCMB'den alınan karara ilişkin şu değerlendirme yapıldı:

  • Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve ilave tedbirleri devreye alacaktır.
  • Uygulanacak politikalar aralık ayında açıklanacak olan 2023 Yılı Para ve Kur Politikası metninde kapsamlı olarak ilan edilecektir.
  • Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. 
  • Kurul, mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiş, ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir.

Türkiye'de yıllık enflasyon ekim ayında yüzde 85,51 ile 24 yılın zirvesini yenilemişti. Beklentiler doğrultusunda çıkan kararın ardından reel faiz yüzde -76 olarak rekor kırdı.

TCMB, ocak itibarıyla üst üste 7 ay faizi yüzde 14'te sabit tuttuktan sonra, ağustos ve eylülde art arda iki kez 100 baz puan indirime gitmiş, ekimde ise 150 baz puanlık indirim gelmişti.

Ekim ayındaki PPK toplantısının ardından kasım ayında alınacak faiz kararına ilişkin açıklamada, "Kurul, takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır." denilerek, bu ay da indirim yapılacağının sinyali verilmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar