Sendikalar hükümete protokolü hatırlattı: İmzanın gereğini yerine getirin

13 Ocak 2023

Güncelleme: 13 Ocak 2023

A
A

Kamuda örgütlü sendikalar, hükümete sendikalarla imzaladığı protokolün gereğini yapma çağrısında bulundu.

ZgotmplZ

Kamuda örgütlü sendikalar bugün Başbakanlık önünde ortak açıklama yaptı.

Sendikalar, vergi matrahları ve “göç yasası” olarak nitelendirdikleri yasa kapsamında kamuya istihdam edilenlerin maaşlarına yönelik düzenlemeler konusunda varılan mutabakatın uygulanmasını talep etti.

PROTOKOLDE NE VARDI?

Sendikalar, hükümetle 12 Ekim 2022 tarihinde, "göç yasası" olarak bilinen 47/2010 sayılı "Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası"na tabii olan kamu çalışanlarının maaşlarında artış yapılmasına ilişkin protokol imzalamıştı. Protokol, kamuda 2011 sonrası işe girenlere baremine göre 200 ila 800 TL artış öngörüyordu.

Barem düzenlemesi ve maaş artışı sonrası kamudaki yeni maaşlar ekim sonunda Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Başbakan Ünal Üstel, sendikalarla imza töreninde yaptığı açıklamada, önümüzdeki süreçte de vergi dilimlerinde düzenlemeler yapacaklarını, az maaş alandan az, çok maaş alandan çok vergi alacaklarını ifade etmişti.

Protokol gereği Ocak 2023 maaşlarına yansıyacak şekilde vergi dilimlerinin ve kişisel ve özel muafiyetlerin yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

KONUŞMALAR

Sendikalar adına Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Ozan Elmalı konuşma yaptı.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Ozan Elmalı, Başbakanlık önünde bugün yapılan protestonun amacının protokolün gereğinin yerine getirilmesini talep etmek olduğunu söyledi.

KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı

İmzalanan protokolün belli maddelerinin yerine getirildiğini dile getiren Elmalı, yerine getirilmeyen maddeler bulunduğunu ancak Başbakan'ın “her şey olmuş bitmiş gibi açıklama yaptığını” savundu.

Elmalı, Başbakan'ın “kamuoyunu yanılttığını, henüz sürecin tamamlanmadığını” iddia etti.

Ozan Elmalı, Başbakan ve Maliye Bakanı'na toplantı yaparak konuyu değerlendirme çağrısında bulundu.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, ekim ayında Başbakanla dört maddelik bir protokol imzalandığını söyleyerek, gereklerinin yerine getirilmesini talep ettiklerini belirtti.

Bengihan, "göç yasası"ndan işe girenlerin “adaletsiz vergi matrahları” nedeniyle mağduriyet yaşadığını söyleyerek, az alanların çok, çok alanların az vergi verdiğini, bunun düzeltilmesi yanında "göç yasası"ndan işe girenlerin maaşlarına ek artış yapılacağının sözünün verildiğini kaydetti.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından bu konuların gündeme taşınacağının söylendiğini, asgari ücretin belirlendiğini ancak sendikaların toplantıya çağrılmadığını savunan Bengihan, Maliye Bakanı'nın sendikalara yönelik tavrını eleştirdi.

Maliye Bakanı'yla görüşmelerinde sendikalara bir taslak gösterildiğini dile getiren Bengihan, protokol görüşmesi yapılmadığını belirtti.

Bengihan, “İyi niyetimiz zafiyet olarak algılanmasın” dedi.

Başbakanın maaşlarda yüzde 43-52 oranında artış yapılacağını açıkladığını söyleyen Bengihan, yapılacak artışın yüzde 37 civarında olacağını ve vergi indirimine gidileceğini bunun “müjde olarak sunulmaya çalışıldığını” savundu.

Enflasyon oranlarına ve vergi matrahlarına değinen Bengihan, 4 yılda gerçekleşen enflasyonun yüzde 260 civarında olduğunu söyleyerek, hükümetin hesaplamaları nasıl yaptığını sordu.

“Yapılan uygulamaları protesto ediyoruz.” diyen Bengihan, Maliye Bakanı'nın sendikalarla görüşmesi gerektiğini söyledi.

Bengihan, grev ve eylem haklarını kullanmaktan çekinmeyeceklerini, diyaloga da açık olduklarını dile getirerek, Başbakan'a  attığı imzanın takipçisi olması çağrısında bulundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar