Refik Anadol'un NFT eseri 21 milyon TL'ye satıldı

11 Mayıs 2022

Güncelleme: 11 Mayıs 2022

A
A

Mimariyi ve medya sanatlarını veri bilimi ve yapay zeka ile buluşturmasıyla tüm dünyada ün kazanan Refik Anadol’un NFT eseri açık artırmada 21 milyon TL’ye satıldı.

ZgotmplZ

Görsel iletişim tasarımcısı ve yeni medya sanatçısı Refik Anadol’un İspanya'nın Barcelona kentindeki ünlü Casa Batllo evinin ön cephesini yeniden tasarlayarak ortaya çıkardığı “Casa Batllo: Yaşayan Mimari” adlı dinamik NFT (Non-Fungible Token - Değiştirilemez Token) eseri açık artırmada 1 milyon 380 bin dolara (21 milyon 155 bin TL) alıcı buldu.

ABD'deki New York Rockefeller Plaza’daki Christie’s Müzayede Evi’nde yapılan açık artırmada tek NFT eser olarak dikkat çeken "Casa Batllo: Yaşayan Mimari"ye son olarak 1 milyon 100 bin dolar teklif verilirken, komisyonlar ile birlikte satışın 1 milyon 380 bin dolara mal olduğu açıklandı.

Mimariyi ve medya sanatlarını veri bilimi ve yapay zeka ile buluşturmasıyla tüm dünyada ün kazanan Refik Anadol'un 2021 Aralık ayında NFT platformu Open Sea'de yayınlanan "Machine Hallucinations - Nature Dreams: AI Data Sculpture 2021 1/1" isimli NFT eseri de 300 Ethereum (706 bin dolar - 10.8 milyon TL) karşılığında alıcı bulmuştu.  

REFİK ANADOL KİMDİR?

Refik Anadol, 7 Kasım 1985 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde fotoğraf ve video alanında en yüksek onur derecesiyle bitirdi. Ardından Los Angeles, Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) Medya Sanatları Tasarımı Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Halen UCLA’in aynı bölümünde öğretim görevlisi ve misafir araştırmacı olarak görev yapıyor.

 Sanatçı çalışmalarını kurucusu olduğu Refik Anadol Studio bünyesinde sergiliyor.

Anadol, ilk dönemlerinde özellikle kamusal alanlarda sergilediği, mimari odaklı verilerle oluşturduğu heykeller ortaya koyuyordu. Zamanla, birçok farklı alandaki veriyi yapay zeka programlarına işleyerek yine kamusal alanlarda sergilemeyi tercih ettiği dev projelere yöneldi. Son zamanlarda makinelerin hafızasına, yani makinelerin verileri algılama ve düşünme biçimlerine yoğunlaşan Anadol, imza attığı projelerde görsel, işitsel, sismik, coğrafi, meteorolojik, kültürel ve akla gelebilecek her türlü veriyi aralarında NASA ve Google’ın da bulunduğu dev kurumlarla iş birliği yaparak topluyor. Sonrasında, dünyanın ve insanların yaşamını sürdürürken gayri ihtiyari oluşturduğu bu verilerle, projeye özel yazılan algoritmalarla çalışan yapay zeka programını besliyor. Böylelikle sanatçı, içinde yaşadığımız teknolojinin ve makinelerin verileri nasıl algıladığını, yorumladığını gösteren veri heykelleri yaratıyor.

Google, Microsoft, Nvidia, Intel, IBM ve Samsung gibi uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapan Refik Anadol, yaşamını ve çalışmalarını Los Angeles’ta sürdürüyor.

Sanatçının seçili kamusal mekana özgü işitsel, görsel performansları ve sergileri arasında National Gallery of Victoria, Melbourne (Avusturalya); MEET Digital Culture Center (İtalya); Artechouse New York (ABD); Walt Disney Concert Hall (ABD); Hammer Museum (ABD); International Digital Arts Biennial Montreal (Kanada); Ars Electronica Festival (Avusturya); l’Usine Geneve (İsviçre); Arc de Triomf (İspanya); Zollverein SANAA’s School of Design Binası (Almanya); İstanbul Tasarım Bienali (Türkiye); Sydney City Art (Avustralya) yer alıyor. Anadol ayrıca The Architect’s Newspaper En İyi Sergi Tasarımı Ödülü, Microsoft Research En İyi Vizyon Ödülü, German Design Ödülü, UCLA Art+Architecture Moss Award, University of California Institute for Research in the Arts Ödülü, SEGD Global Design Award, Google’s Art and Machine Intelligence Artist Residency Award’ın da aralarında bulunduğu birçok ödüle layık görüldü.

NFT NEDİR?

NFT'nin açılımı "non-fungible token" ve Türkçe’ye "Değiştirilemez Token" olarak çevriliyor. NFT, dijital sanat ya da kripto sanat olarak anılıyor.

Aslında tam manasıyla fiziksel varlığı olmayan sanat eserlerinin sahip olduğu bir dijital sertifika ya da tapu.

Dijital varlıklar arasında, tweetler, resimler, GIF'ler, şarkılar ve videolar da bulunabilir.

KRİPTO PARADAN FARKI NE?

NFT'ler tıpkı Bitcoin ve diğer kripto para birimleri gibi, blockchain (blok zinciri) teknolojisini kullanıyor ve yapılan alışverişler bu teknoloji üzerinden kayıt altına alınıyor. Ancak kripto paralar gibi NFT’lerin eşit değer karşılığında başka NFT’lerle değiş tokuş edilmesi ya da daha küçük değerlere ayrılması yani bozdurulması mümkün değil.

Her NFT ürünü, nadirliğini garanti eden eşsiz bir seri numarası taşıyor. NFT'lerin hiçbiri diğerinin aynısı değil. Benzersiz özellikleri ve hakikilikleriyle birbirlerinden ayrışıyorlar. Bu nedenle koleksiyon objesi vazifesi görüyor ve çoğaltılamıyorlar.

NASIL YAPILIR?

NFT, bir sanat eseri gibi bir dosyanın bir NFT açık artırma pazarına yüklenmesiyle oluşturuluyor. Bu, dijital deftere kaydedilen dosyanın kripto para birimi ile satın alınabilen ve yeniden satılabilen bir NFT olarak kopyasını oluşturuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar