Putin'in kararı piyasaları da vurdu

22 Şubat 2022

Güncelleme: 22 Şubat 2022

A
A

Küresel piyasalar, artan jeopolitik tansiyonla negatif bir seyir izleniyor. Piyasalar sert düşüşlere ilk olarak Asya piyasalarından başladı.

ZgotmplZ Arşiv

Küresel pay piyasalarında, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanımasının ardından satış baskısı arttı.

Gelişmelerin ardından artan jeopolitik risklerle başta buğday, petrol ve altın olmak üzere emtia fiyatlarında yükseliş yaşandı.

Yeni günün Asya borsaları ile ABD ve Avrupa endeks vadeli kontratlarında sert düşüşle başladığı gözlendi. 

PETROL VE ALTINDA YÜKSELİŞ

Brent petrolün varil fiyatı 95,1 dolarla bir haftanın en yüksek seviyesini test etti.

Altının ons fiyatı ise 1.914 dolarla (26 TL) 8 ayın zirvesini gördü. 

RUSYA PİYASASI VE RUBLE DE DURUM

Rusya'da RTS endeksi, dün Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından günü yüzde 13,2 kayıpla 1.207,5 puandan tamamladı.

Dolar/Rus rublesi paritesi de 80,5 ile 15 ayın en yüksek seviyesini görmesinin ardından 79,9 seviyelerine geriledi.

ABD VADELİLERİNDE HIZLI GERİ ÇEKİLME

Bu gelişmelerle dün tatil dolayısıyla işlem yapılmayan New Yok borsasında, ABD'nin endeks vadeli kontratlarında yeni günün yüzde 2'ye yakın düşüşle başladığı görülüyor. Dolar endeksi yüzde 0,2'lik artışla 96,2 seviyelerinde bulunurken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık bir haftadır gözlenen düşüşünü sürdürdü ve yüzde 1,86'ya indi.

AVRUPA BORSALARI DA TEPETAKLAK

Avrupa'da artan jeopolitik risklerle siyasi açıklamaların hızlandığı görülürken, pay piyasaları tarafında Batılı ülkelerin Rusya'ya olası yaptırımları ve enerji tedarikinde yaşanabilecek yeni bir kısıntının ekonomiler üzerindeki etkilerine yönelik endişeler fiyatlanıyor.

Bu gelişmelerle dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,39, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 2,07 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,04 değer kaybederken, yeni işlem gününde endeks vadeli kontratlarda kayıplar ortalama yüzde 2'yi aştı. Dün yatay hareket eden avro/dolar paritesi bugün 1,13 sınırında tutunmaya çalışıyor.

ASYA PİYASALARI DÜŞÜŞLERLE BAŞLADI

Asya tarafında da yeni günün satış ağırlıklı bir seyirle başladığı görülürken, kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,2, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,7 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 3,1 düşüşle seyrediyor.

TÜRKİYE'DE DURUM

Yurt içinde, dün özellikle gün sonuna doğru etkisini artıran alımlarla yükselişe geçen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,28 artışla 2.038,06 puandan tamamladı. Dolar/TL ise bir süredir gözlenen yatay hareketine devam ederken, dün yüzde 0,1'lik artışla 13,6760'tan kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,6530 seviyelerinde işlem görüyor.

ANALİSTLERDEN VATANDAŞA PANİK UYARISI

Analistler, Rusya-Ukrayna krizinin askeri bir çatışmaya dönüşüp dönüşmeyeceğine dair endişelerin artmasıyla küresel çapta risk iştahının gerilediğini belirterek, bireysel yatırımcıların, oynaklığın devam etmesinin beklendiği bu dönemde panikle hareket etmemesi ve sakin kalması gerektiğini söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar