NFT çöktü: Yüzde 97'lik rekor erime

29 Eylül 2022

A
A

NFT piyasası neredeyse sıfırlandı. NFT’lerin işlem hacimleri, bu yıl ocak ayındaki rekor seviyeden yüzde 97 düştü.

ZgotmplZ

Blok zincirlere kaydedilen dijital sanat ve koleksiyonlar olan NFT’lerin işlem hacimleri, bu yıl ocak ayındaki rekor seviyeden yüzde 97 düştü.

Bloomberg'in Dune Analytics’ten derlediği verilere göre, NFT işlem hacmi 2022’nin başında 17 milyar dolar seviyesinden eylül ayında 466 milyon dolara düştü.

NFT çılgınlığındaki bu çöküş, hızla sıkılaşan para politikalarının, spekülatif varlıkları negatif bir şekilde etkilemesiyle kripto sektöründe yaşanan 2 trilyon dolarlık yok oluşun küçük bir parçası olarak göze çarpıyor.

NFT NEDİR?

NFT'nin açılımı "non-fungible token" ve Türkçe’ye "Değiştirilemez Token" olarak çevriliyor. NFT, dijital sanat ya da kripto sanat olarak anılıyor.

Aslında tam manasıyla fiziksel varlığı olmayan sanat eserlerinin sahip olduğu bir dijital sertifika ya da tapu.

Dijital varlıklar arasında, tweetler, resimler, GIF'ler, şarkılar ve videolar da bulunabilir.

KRİPTO PARADAN FARKI NE?

NFT'ler tıpkı Bitcoin ve diğer kripto para birimleri gibi, blockchain (blok zinciri) teknolojisini kullanıyor ve yapılan alışverişler bu teknoloji üzerinden kayıt altına alınıyor. Ancak kripto paralar gibi NFT’lerin eşit değer karşılığında başka NFT’lerle değiş tokuş edilmesi ya da daha küçük değerlere ayrılması yani bozdurulması mümkün değil.

Her NFT ürünü, nadirliğini garanti eden eşsiz bir seri numarası taşıyor. NFT'lerin hiçbiri diğerinin aynısı değil. Benzersiz özellikleri ve hakikilikleriyle birbirlerinden ayrışıyorlar. Bu nedenle koleksiyon objesi vazifesi görüyor ve çoğaltılamıyorlar.

NASIL YAPILIR?

NFT, bir sanat eseri gibi bir dosyanın bir NFT açık artırma pazarına yüklenmesiyle oluşturuluyor. Bu, dijital deftere kaydedilen dosyanın kripto para birimi ile satın alınabilen ve yeniden satılabilen bir NFT olarak kopyasını oluşturuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar