Komisyon toplanamadı: Asgari ücrete itirazlar haftaya kaldı

22 Temmuz 2022

Güncelleme: 22 Temmuz 2022

A
A

Bugün 11.00'da yapılması gereken Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplantısı, bazı üyelerin yurt dışında olduğu gerekçesiyle haftaya ertelendi.

ZgotmplZ

Özel sektör çalışanlarının heyecanla beklediği asgari ücret toplantısı yapılamadı.

Bugün 11.00'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı toplantı salonunda toplanacak olan Asgari Ücret Saptama Komisyonu, işveren ve devlet kanadından bazı üyelerin yurt dışında olduğu gerekçesiyle görüşmeye geçemedi.

Komisyon toplantısı haftaya ertelendi. 

Toplantı salonunda işçi tarafının “HP’nin asgari ücrete yansıtılması masada olmayacaksa katılmayacağız.” demesi üzerine Taçoy, “Asgari ücrete yüzde 56.76 artış şu şartlarda imkansız.” dedi.

TOPLANTI YAPILMAZSA AĞUSTOS 1'DE YÜRÜRLÜKTEKİ ASGARİ ÜCRET UYGULANACAK

Diğer yandan, toplantı açılmadan itirazların değerlendirilemeyeceğini, bu nedenle bu ay da yürürlükteki rakamın uygulanacağını işaret eden Taçoy, haftaya yeniden toplantı çağrısı yapacağını söyledi.

1 Ocak 2022 tarihinden bu yana yürürlükte olan asgari ücret brüt 7 bin TL, net 6 bin 90 TL olarak uygulanıyor.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun 5'i devlet, 5'i işçi, 5'i de işveren temsilcilerinden oluşan 15 üyesi bulunuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nun bugün saat 11.00’de, belirlenen yılın ikinci asgari ücretine yapılan itirazları görüşmek üzere toplanacağını duyurmuştu.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu 7 Temmuz’daki toplantısında, oy çokluğu ile 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak yılın ikinci asgari ücretini brüt 9 bin 885 TL, net 8 bin 600 TL olmasına karar vermiş; rakama Kıbrıs Türk işçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), Hür-işçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) itiraz etmişti.

Bakanlar Kurulu, itirazların değerlendirilmesi için, komisyonun tavsiye kararını iade etme kararı almıştı.

İstatistik Kurumu, haziran ayında 6 aylık enflasyonu (hayat pahalılığı) yüzde 56.76 olarak açıklamıştı. Bu oran kamu çalışanlarına artış olarak doğrudan yansıtılmıştı.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), haziran ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırının 9 bin 46 TL'ye yükseldiğini duyurmuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar