İşçi kesimi net 9 bin 540 TL bekliyor

22 Temmuz 2022

Güncelleme: 22 Temmuz 2022

A
A

Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, asgari ücretin hayat pahalılığı oranındaki zamla net 9 bin 540 TL olması gerektiğini kaydetti.

ZgotmplZ

Asgari ücrete yaptığı itiraz sonrası Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nun yeniden toplanmasını sağlayan Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş), ücret beklentisini yineledi.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu 7 Temmuz’daki toplantısında, oy çokluğu ile 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak yılın ikinci asgari ücretini yüzde 41.21 oranında artışla, brüt 9 bin 885 TL, net 8 bin 600 TL olmasına karar vermiş; rakama Kıbrıs Türk işçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), Hür-işçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) itiraz etmişti.

Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, asgari ücretin hayat pahalılığı oranındaki zamla net 9 bin 540 TL olması gerektiğini kaydetti.

İstatistik Kurumu, haziran ayında 6 aylık enflasyonu (hayat pahalılığı) yüzde 56.76 olarak açıklamıştı. Bu oran kamu çalışanlarına artış olarak doğrudan yansıtılmıştı.

Hür-İş, federasyona bağlı sendika temsilcileri, bugün toplanacak Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nu toplantısı öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde destek eylemi yapacak.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, “Asgari ücret belirlenirken hayat pahalılığı oranı göz ardı edilmiştir. Bu kabul edilemez.” dedi. Serdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Masada işçi tarafını temsil eden Hür-İş Federasyonu olarak itirazımızın ana sebebi asgari ücret belirlenirken yasada hayat pahalılığı oranı birinci madde olmasına rağmen tamamen göz ardı edilmesidir. Hükümet edenler ne yazık ki oluşan hayat pahalılığını görmezden geldi. Hayat pahalılığı oranındaki zamla asgari ücret net 9 bin 540 TL olmalıydı. Bu oranları Hür-İş değil, Başbakanlığa bağlı istatistik kurumu belirliyor. Açlık sınırı ortadadır. Hükümet edenleri ve işverenleri asgari vicdana davet ediyoruz.”

Serdaroğlu, “Gerçekleşecek olan toplantıda 8 bin 600 TL onaylandığı anda asgari ücretliyi öldürecekler. Tabutu biz değil, onlar taşıyacak. Bu ücretle kimse geçinemez.” ifadelerini de kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar