HP'den Hal Yasası eleştirisi: Tüccar korunacak

13 Mart 2023

A
A

Halkın Partisi (HP), komiteden geçen ve Meclis Genel Kurulu'na sevk edilen Hal Yasa Tasarısı'nın pratikte çalışmayacağını ve küçük üreticiyi korumayacağını savundu.

ZgotmplZ

Halkın Partisi (HP) Tarım Komitesi Başkanı ve Merkez Yürütme Organı (MYO) üyesi ziraat yüksek mühendisi Yrd. Doç. Dr. Turgut Alas, Cumhuriyet Meclisi komitesinde oy birliği ile kabul edilen Hal Yasa Tasarısı'yla ilgili hem hükümete hem de ana muhalefete eleştirilerde bulundu.

Alas, “Hükümet sırf 'Hal Yasası'nı yaptık' demek için, muhalefet de sırf 'biz de yapılmasına karşı çıkmadık' diyebilmek için pratikte çalışmayacak ve esasen küçük üreticiyi korumayacak bir düzenlemeye imza atıyorlar. Bunun adı popülizmden başka bir şey değildir.” ifadelerini kullandı.

Turgut Alas, mevcut yasanın üretici ve tüketiciyi değil tüccarı koruyacak şekilde yapıldığına; küçük üreticilerin üretimden kopmasıyla birlikte tarım arazilerinin inşaat ve yapılaşma şeklinde elden çıkarılmaya başlayabileceğine ve yeni rant fırsatçılarına imkan vereceğine dikkat çekti.

HP'li Alas aynı zamanda ana muhalefet partisi CTP’nin bütün bu olumsuzlukları bilmesine ve dile getirmesine rağmen, komitede yasa tasarısına olumlu oy vermesini ve tasarının oy birliği ile Meclis Genel Kurulu'na gelecek olmasını da eleştirdi.

Alas “Evet bu ülkede Hal Yasası şarttır ama nasıl olursa olsun değil, üretici ve tüketiciye zarar verecek şekilde değil.” dedi.

HAL YASA TASARISI NE ÖNGÖRÜYOR?

Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komitesi, mal ticaretinin kayıt altına alınıp, belli bir standartta gıda güvenilirliği ve sağlık kurallarına uygun, serbest rekabet koşullarda haller aracılığıyla yapılması amacıyla hazırlanan Hal Yasa Tasarısı'nı 3 Mart'ta oy birliğiyle kabul ederek, Meclis Genel Kurulu'na sevk etmişti.

Tasarıyla, bütün ürünler hallerde kayıt altına alındıktan sonra piyasaya sürülecek. Malların hal dışında toptan alım ve satımı yasak olacak. Hal sayısı az 2 en fazla 5 olacak. Ürünlerin referans fiyatları her gün vatandaşların da görebileceği bir şekilde yayınlanacak.

Hal Yasa Tasarısı, bugün yasama gündemiyle toplanacak Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda ele alınacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar