Hayvanları için ektiği ayçiçekle yılda 200 bin TL tasarruf ediyor

9 Haziran 2022

Güncelleme: 9 Haziran 2022

A
A

Alaniçi köyünde hayvanlarına yem sağlamak amacıyla 4 yıldır ayçiçeği yetiştiren Ali Osman Can, yılda 200 bin TL tasarruf ettiğini kaydetti. Can, “Sanayisi kurulsa kendi ihtiyacımız ayçiçeği yağını da üretebiliriz." dedi.

ZgotmplZ
Alaniçi köyünde tarım ve hayvancılıkla uğraşan Ali Osman Can
TAK

Mesarya bölgesinde, Alaniçi köyünde tarım ve hayvancılıkla uğraşan Ali Osman Can, hayvanlarına yem sağlamak için arpa yerine ayçiçek üretiyor.

Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) konuşan üretici Ali Osman Can, 4 yıldır ayçiçeği yetiştirdiğini belirterek, bu yıl 250 dönüm tarlaya ürünü ektiğini söyledi.

Can, ayçiçeği yetiştirmenin hem kolay hem de tasarruflu olduğu kaydetti.

YILDA 200 BİN TL TASARRUF

Hayvanları için daha önce ithal gelen ayçiçeği küspesi aldığını belirten Can, ayçiçeği silajı yaptığında ayda 13-15 bin TL tasarruf ettiğini kaydetti. Bunun yılda 200 bin TL’ye denk geldiğini ifade eden Ali Osman Can, “Neden benim ülkemin çiftçisi para kazanmasın bu işten?” diye sordu.

Adana’dan ithal ettiği tohumun yağlık ayçiçeği tohumu olduğunu kaydeden Ali Osman Can, bu çeşidin kuraklığa ve susuzluğa dayanıklı olduğunu söyledi.

Ayçiçeği, diğer bilinen adıyla günebakan… Çiçekleri güneşe doğru döndüğü için günebakan da denilen ayçiçeği, çekirdekleri ve yağı için yetiştiriliyor… Güzelliğiyle herkesi kendine hayran bırakan ayçiçeği, süs bitkisi ve kesme çiçek olarak da değerlendiriliyor.

Ayçiçeği yetiştirirken suni gübre ve ilaca ihtiyaç olmadığının altını çizen Can, “Sadece ektim. Toprağa çok miktarda azot bıraktığı için gelecek yıl kimyevi gübre de istemez” diye konuştu.

Bu yıl dönümden 1 ton silaj almayı hedeflediğini dile getiren Can, “Sanayisi olsa, yağ fabrikası olsa bunun çekirdeğini elde etmiş olsak dönümde 300 kilo ayçiçeği çekirdeği alma şansımız var.” dedi.

ARPAYA ALTERNATİF

Ayçiçeğini arpaya alternatif olarak gösteren Ali Osman Can, buna karşın arpaya da ihtiyaç olduğunu ifade ederek, yem bitkisi ve arpa ekiminin dönüşümlü olarak yapılabileceğini belirtti.

"SANAYİSİ OLSA YAĞ ÜRETİMİ DE YAPILABİLİR"

Alaniçili üretici, “Sanayisi kurulsa kendi ihtiyacımız ayçiçeği yağını da üretebiliriz. Yağını üretirken, posasından da hayvancılığı besleyebilirsiniz. Her iki yönlü kullanılabilir. Ayçiçeği küspesi kilosu 7-8 liradır, ithalat yerine paranız kendi cebinizde kalır.” diye konuştu.

Ali Osman Can, ayçiçek yağı üretiminin hükümet düzeyinde ele alınmasını istiyor.
DEVLETE VE ÜRETİCİYE ÇAĞRI

Ali Osman Can, “Ayçiçeği yetiştirilmesi konusunda çalışma yapılmalı… Ülkeye yaygınlaştırılsın, ülke kazansın.” dedi.

Üreticilere çağrı da yapan Can, sadece arpa değil ayçiçeğini de denemelerini isteyerek, şunları kaydetti:

“Ayçiçeği önemli bir katkı sağlayacak çiftliklerine, önemli bir avantaj getirecek. İthalata dayalı gelen ayçiçeği küspesini satın alma ihtiyaçları gibi bir durum kalmayacak. Bundan dolayı tasarruf etmiş olacaklar.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar